fbpx

На Прикарпатті селяни копали криницю – знайшли рештки мамонта. ФОТО, ВІДЕО

Наша історія 18:20, 12.09, 2016

На Коломийщині знайшли фрагмент мамонта. Частину бивня виявив на власному подвір'ї Василь Фесюк, коли копав криницю.

У селі Верхній Вербіж Коломийського району господарі взялися копати криницю 1,5 місяці тому, пише КУРС із посиланням на сюжет каналу "НТК".

Рештки вимерлої тварини лежали на глибині п'яти метрів. Знахідку дослідили науковці Чернівецької філії інституту археології. Вчені підтвердили – це дійсно частина бивня, якому 1 мільйон 13 тисяч років, тобто відноситься до доби Палеоліту. Довжина його 30-40 см та вага – 1,5-2 кг.

Науковці стверджують, що така знахідка  не рідкість для наших країв. Найбільше решток мамонтів знаходять вдовж Дністра, коли ріка міліє. На Прикарпатті цінні знахідки були у Городенківському та Тлумацькому районах, а також вздовж річки Рибниці у межах Снятинського району. 

Матеріальна цінність такого бивня мамонта не дуже висока. Його пориста структура дозволяє виготовляти сувеніри. А для комерції більше пасують тверді бивні, які знаходять у Сибіру. 

Після спеціальної обробки бивень повернули господареві, але згодом знахідку перевезуть у музей, оскільки вона має історико-археологічну цінність.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: