fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • На Прикарпатті потенційні адміністративні центри нових територіальних громад самі ініціюють добровільне об’єднання

На Прикарпатті потенційні адміністративні центри нових територіальних громад самі ініціюють добровільне об’єднання

Суспільство 12:29, 17.07, 2015

На Прикарпатті удосконалюють перспективний план формування територіальних об’єднаних громад області, який винесуть на розгляд позачергової сесії обласної ради, яка відбудеться у вівторок, 21 липня.

Про це йшлося на спільному засіданні консультативної ради при голові обласної ради, регіональної робочої групи з проведення реформи децентралізації та Офісу реформ.

За словами керівника апарату ОДА Руслана Панасюка, Івано-Франківська може стати 20-ою областю в Україні, яка затвердить перспективний план об’єднання територіальних громад.

На Прикарпатті зберігається перспектива формування 61 об’єднаної територіальної громади. Зміни стосуються "переходу" окремих сіл з однієї до іншої громад. Проте кілька сіл пропонують утворити ще 3 нові об'єднані територіальні громади – Серафинецьку і  Виноградську у Городенківському районі (вони мали увійти до Гвіздецької ОТГ) та Верхньолипицьку у Рогатинському районі.

На думку фахівців, їх формування не має жодної ані економічної, ані будь-якої іншої доцільності.

"Якщо ми дамо погодження на існування цих громад, нам, очевидно, доведеться вишукувати фінансові резерви для того, аби вона змогла існувати уже в умовах самостійного життя", – зазначив Дмитро Дзвінчук, керівник Офісу реформ на Прикарпатті.

Він переконаний, що навіть якщо обласна рада затвердить створення цих трьох громад, то на рівні Кабміну їх змусять шукати інші шляхи об’єднання.

Він також зазначив, що є ймовірність створення і Дубівецької тергромади у Галицькому районі, яка могла би бути спроможною.

"Ми, напевно, перші в Україні в тому, щоб обласна рада була впевнена в тому, що потенційні адміністративні центри нових територіальних громад ініціюють добровільне об’єднання", – додав Дзвінчук.

Представники районів та окремих населених пунктів висловили зауваження, що надсилали власні пропозиції до Офісу реформ. Там кажуть, що їх не отримували, але до сесії, яка відбудеться у вівторок, обіцяють врахувати усі побажання громад та винести на розгляд депутатів кінцеву пропозицію перспективного плану добровільного об’єднання територіальних громад. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: