fbpx

На Прикарпатті працюватиме три центри надання безоплатної правової допомоги

Суспільство 14:30, 30.06, 2015

На Прикарпатті центри надання безоплатної правової допомоги працюватимуть в Івано-Франківську, Коломиї і Калуші.

Відкритий у Івано-Франківську місцевий центр знаходиться за адресою вул. Івана Франка, 4. Звернутися до центру за допомогою зможуть мешканці не лише міста Івано-Франківська, а й Тисменицького, Галицького, Тлумацького, Надвірнянського, Богородчанського районів області та мешканці міст Яремче та Бурштин, які обслуговує цей місцевий центр. Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді та не має достатніх фінансових можливостей для його здійснення, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката, який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках, передбачених законом. Окрім національного законодавства, таке право закріплено й у низці міжнародних зобов'язань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.

Як зазначив директор Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Віталій Стусяк, є вірогідність, що не всі із громадян, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах.

"Ми будемо з’ясовувати, з якою проблемою прийшла людина. Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу або її проблема виходить за межі такої допомоги і лежить в досудовій площині, ми цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти кожній конкретній людині з її проблемою і до кого звернутися за такою допомогою. Саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний  діалог між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами тощо", – розповів Віталій Стусяк.

А відтак громадяни, які звертатимуться до центрів, будуть зорієнтовані, куди йти та що робити, аби вирішити своє питання по суті – незважаючи на те, чи потрібна їм буде саме адвокатська допомога у судовому порядку, чи вирішення їхніх питань можливе у досудовий спосіб. Для цього центри будуть налагоджувати мережеву співпрацю із усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.

Що стосується інших районів Прикарпаття, то із 1 липня тут, окрім Івано-Франківського, відкрито ще 2 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Калуші, який знаходиться за адресою: м. Калуш, вул. Степана Бандери, 18 та обслуговуватиме мешканців Калуського, Долинського, Рогатинського, Рожнятівського районів, та у Коломиї, який знаходиться за адресою: м. Коломия, вул. Шухевичів, 59 та обслуговуватиме мешканців Коломийського, Городенківського, Снятинського, Верховинського, Косівського районів відповідно.

Крім того, як відомо, із 01 січня 2013 року в обласному центрі працює Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який протягом двох з половиною років забезпечує надання такої допомоги громадянам у кримінальному процесі – кожному затриманому, а також засудженим та підозрюваним, обвинуваченим особам у кримінальних провадженнях, щодо яких участь захисника є обов’язковою згідно з нормами КПК.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: