fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • На Прикарпатті рента від газовидобутку перевищує заплановані обсяги в півтора раза. Експерти очікують збільшення інвестицій у розвідку і видобуток

На Прикарпатті рента від газовидобутку перевищує заплановані обсяги в півтора раза. Експерти очікують збільшення інвестицій у розвідку і видобуток

Економіка 18:54, 26.07, 2018

Вже за перше півріччя 2018 року надходження від ренти з видобутку газу в Івано-Франківській області перевершили очікування і становили 45 млн грн. Науковці й представники місцевого самоврядування впевнені, що видобуток варто збільшувати, адже країна отримає більше газу, а громади – більше коштів для розвитку

На Прикарпатті за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату планували цьогоріч отримати 30,35 млн грн до обласного бюджету. Та лише за перших шість місяців до бюджету надійшло майже 18 млн грн, що на 5 млн грн більше від затвердженого плану.

До районних бюджетів за 2018 рік мало надійти від рентної плати 32,5 млн грн. А фактичні надходження лише за січень-червень склали 20,75 млн грн при плані в 14,1 млн грн.

Серед об’єднаних громад найбільше коштів від ренти за цей час отримали Делятинська ОТГ (1,3 млн грн) та Спаська ОТГ (1,29 млн грн), і це при тому, що очікувані надходження по всіх ОТГ за рік планувалися на рівні 3,4 млн грн.

Надходження від рентної плати за користування надрами поступають також до 40 сільських, двох селищних та одного міського бюджетів. Так, селище Солотвин Богородчанського району за перше півріччя отримало 3,76 млн грн, а селище Битків – понад півмільйона.

Такі показники дають підстави для оптимізму громадам, а експерти наголошують на доцільності більше вкладати грошей у розвідку, буріння та видобуток газу і нафти.

Заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій задоволений динамікою надходження від рентної плати.

1

Василь Гладій, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради

"Зі збільшенням об’ємів видобутку зростають поступлення до місцевих бюджетів, що дає можливість спрямовувати ці кошти на соціально-економічний розвиток та розвиток інших галузей у населених пунктах, де здійснюється така діяльність. Це вказує на доцільність збільшення обсягів інвестицій у видобувну галузь, зокрема нарощення видобутку газу в населених пунктах, в яких уже діють такі підприємства, та розробку нових родовищ в інших населених пунктах області для додаткових надходжень до бюджетів та створення нових робочих місць", – каже Гладій.

Що на Прикарпатті варто інвестувати у нафтогазову галузь і збільшувати видобуток, переконаний і проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу, професор кафедри енергетичного менеджменту і технічної діагностики, доктор технічних наук Максим Карпаш.

2

Доктор технічних наук, професор Максим Карпаш

За даними Держгеокадастру, розповів Карпаш, на 45% всієї території Івано-Франківської області видані ліцензії газо- та нафтовидобувним підприємствам. Ліцензії переважно тривалі – до 2030 року. Але 65% компаній, які мають ліцензії, поки що не ведуть робіт – ні видобутку, ні розвідки. Це означає, що регіон має дуже великий потенціал – за покращення умов компанії будуть більш активно вести діяльність.

Найбільш перспективні для видобутку ділянки лежать у межах Долинського, Рожнятівського, Надвірнянського й Коломийського районів Прикарпаття. За оцінками науковців ІФТУНГ, у Долинському районі є поклади до 60 млрд кубометрів нафти й газу. Це кілька родовищ, і їх потрібно розвідувати.

Держава, на жаль, не вкладає в розвідку покладів. І більшість компаній, які взяли ліцензії на перспективні для видобутку нафти і газу території Прикарпаття, поки також. Потенціал Івано-Франківщини вповні не використовується, зазначає спеціаліст.

Розробка відомих родовищ і розвідка нових покладів могла би забезпечити потужний економічний стрибок Прикарпаттю, наголошує Максим Карпаш.

"Це був би позитив передовсім для місцевих громад. Розуміємо, що економічна активність на території громади є для неї запорукою розвитку, гарантією підвищення рівня життя та добробуту людей. Звичайно, треба нарощувати видобуток – це і додаткові робочі місця, і податки в місцеві бюджети, і додатковий дохід від ренти. І в геополітичному сенсі позитивно", – пояснює науковець.

Позитив нарощування видобутку в геополітичному сенсі, на думку Максима Карпаша, очевидний – енергетична незалежність країни прямо пропорційна її статусу, вагомості і впливу в світі.

"Що більше газу ми добуваємо, то менше імпортуємо, то більш незалежними стаємо. Україна, вважають науковці, мала би бути газоекспортною країною – для цього у нас є підстави і можливості. Принаймні про це свідчить оціночний рівень покладів", – додає професор ІФТУНГ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: