fbpx

На Прикарпатті розроблено проект обласної програми допомоги незрячим

Суспільство 16:04, 15.10, 2014

15 жовтня – Міжнародний день "Білої тростини", день, в який громадськість вшановує людей з вадами зору. На сьогодні в Івано-Франківській області проживає 2192 інваліди зору.

З метою поліпшення соціального захисту, охорони здоров’я, реабілітації людей з вадами зору, їх соціального та медичного обслуговування,  безперешкодного доступу інвалідів зору до об’єктів соціальної інфраструктури, а також доступу до інформації та культурного життя суспільства в області діє обласна програма соціальної підтримки та реабілітації інвалідів зору на 2010-2014 роки. Представники громадських організацій інвалідів включені до складу Громадської ради при департаменті.
 

Упродовж терміну дії зазначеної програми за рахунок коштів місцевих бюджетів особам з вадами зору надавалися пільги – 50-відсоткова знижка на оплату за надані житлово-комунальні послуги інвалідам зору І групи та 40-відсоткова знижка – інвалідам зору ІІ групи на суму 1021,01 тис. гривень. Інваліди І групи зору та особи, які їх супроводжували, користувалися правом безкоштовного проїзду на міських та приміських маршрутах автотранспорту всіх форм власності, незалежно від квоти пільговиків. 

Обласна та первинні організації УТОС для виконання своїх статутних завдань користувалися приміщеннями, наданими в оренду на пільгових умовах, що сприяло їх активній діяльності та співпраці з органами державної влади.

З обласного бюджету виділялися кошти на статутну діяльність обласної організації УТОС та на фінансову підтримку творчого колективу незрячих інвалідів "Горицвіт". Це дало можливість обдарованим інвалідам розвивати свої творчі здібності та брати участь у культурному житті Прикарпаття.

Оскільки не вирішеними залишились питання щодо облаштування пішохідних доріжок перилами і спеціальними бордюрами у місцях знаходження первинних організацій УТОС, інших громадських організацій інвалідів зору та у місцях компактного проживання такої категорії громадян, озвучення світлофорів в містах області, обладнання міського пасажирського транспорту звуковими інформаторами для оголошення зупинок та зовнішніми системами для озвучення номерів маршрутів, розроблено проект Обласної програми соціальної підтримки та реабілітації інвалідів зору на 2015-2019 роки. Зазначений проект обласної програми пройшов обговорення з громадськими організаціями інвалідів. Після погодження зі структурними підрозділами облдержадміністрації проект буде подано на розгляд сесії обласної ради.

Реалізація заходів обласної програми соціальної підтримки та реабілітації інвалідів зору на 2015-2019 роки сприятиме активній діяльності громадських організацій інвалідів зору, їх співпраці з органами державної влади, поліпшенню соціального захисту, реабілітації та інтеграції в суспільство людей з вадами зору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: