fbpx

На Прикарпатті суд оштрафував депутата за незаконний вилов риби на 84 тисячі гривень

Суспільство 11:27, 25.02, 2015

Депутат Небилівської сільської ради Рожнятівського району під час осінньої нерестової заборони у заповідній зоні на річці Бистриця-Надвірнянська зловив шість рибин виду Харіус європейський, за що був притягнутий до кримінальної відповідальності.

Надвірнянський районний суд стягнув з горе-рибалки на користь держави 84 тисячі гривень шкоди, заподіяної в результаті порушення законодавства про охорону навколишнього середовища.

Суд керувався тим, що Харіус європейський належить до категорії вразливих видів природоохоронного статусу і занесений до Червоної книги України. Вилов харіуса заборонений.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1030 від 07.11.2012 компенсація за вилов Харіуса європейського встановлена у розмірі 14 тисяч гривень за одну рибину.

Депутат у судовому засіданні свою вину у вчиненні злочину не визнав. Пояснив, що відпочивав з товаришами на березі річки. Недалеко від них незнайомий чоловік ловив рибу, і він бачив, як той витягував одну рибину, потім другу. Йому стало цікаво, і він сам спробував половити. Однак через десять хвилин з'явилися озброєні працівники рибохорони з міліціонером.

Підсудний запевняв, що це невідомий рибалка викинув рибу і втік. А рибохорона схопила його, позбирала в сумку рибу, яку викинув втікач, та, погрожуючи зброєю, повезла в Надвірнянський РВ УМВС.

Затриманий виправдовувався, що раніше риболовлею не займався, жодної риби в річці Бистриця-Надвірнянська в с. Пасічна Надвірнянського району він не зловив. Не знає навіть, як виглядає харіус. 

Однак інспектор дозвільної системи Надвірнянського РВ УМВС розповів, що він разом з працівниками рибохорони спостерігали приблизно 15 хвилин за обвинуваченим і переконалися, що він справді незаконно рибалить. Крім того, під час затримання чоловік вину визнавав, а покази змінив уже в суді.

До слова, речові докази у справі – рибальські приладдя та шість рибин суд наказав конфіскувати в дохід держави з подальшим знищенням.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: