fbpx

На Прикарпатті суд засудив умовно таксиста, який напідпитку на смерть збив пішохода

Суспільство 12:59, 06.10, 2014

Верховинський районний суд Івано-Франківської області визнав винним таксиста, який напідпитку збив пішохода на смерть, та встановив йому три роки іспитового строку.

В судовому засіданні обвинувачений повністю визнав себе винним і пояснив, що 8 червня 2014 року приблизно о 22:00 год. перебував в центрі селища Верховина, коло пошти, оскільки тимчасово підробляє таксистом.

До нього підійшла добре знайома йому жінка і попросила підвезти її додому. На цей час в нього в автомобілі сидів його знайомий.

Таксист рухався по вул. Жаб'євській у Верховині у село Ільці. За кермом сидів він, жінка сиділа на передньому сидінні пасажира, а знайомий сидів ззаду.

"На вулиці були сутінки, майже темно, освітлення на дорозі не було. Рухався із включеним дальнім світлом фар своєю правою смугою, десь по її середині. Проїзна дорога була мокрою і не освітлювалась вуличними ліхтарями. Швидкість керованого автомобіля була близько 60-70 км/год. Обминаючи на дорозі яму, виїхав на узбіччя і відчув сильний удар у праву частину вітрового скла, зрозумів що наїхав на пішохода", – йдеться у рішенні суду.

Смерть потерпілого наступила від закритої тупої травми хребта із переломами 4-го грудного та 1-го поперекового хребців із повним розривом грудного відділу спинного мозку, яка ускладнилась спінальним шоком важкого ступеня.

У покійного залишилося троє дітей, двоє з них неповнолітні. Діти залишилися на  утриманні бабусі, оскільки їхня мати померла в 2005 році.

Суд кваліфікував дії підозрюваного за ч. 2 ст. 286 КК України як порушення  правил дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого.

При обранні покарання суд врахував, що таксист раніше не судимий, має на утриманні неповнолітню дитину та дружину – інваліда  другої групи загального захворювання (без ноги), сам хворіє (діагноз: попереково-виразкова форма нижніх кінцівок, трофічні виразки лівої нижньої кінцівки) та передав родині вбитого 24 тисячі гривень. Крім того, суд врахував, що пішохід рухався по проїжджій частині дороги в зустрічному напрямку до автомобіля, яким керував обвинувачений.

Обтяжуючою обставиною стало те, що обвинувачений під час керування транспортним засобом перебував в стані алкогольного сп'яніння.

Так, Верховинський районний суд призначив таксисту покарання у виді 3,5 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на три роки. Однак звільнив обвинуваченого від відбуття призначеного основного покарання, встановивши йому іспитовий строк на три роки.

Суд також задовольнив цивільний позов матері загиблого і стягнув з обвинуваченого 26 тисяч гривень матеріальної шкоди та 200 тисяч – моральної.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: