fbpx

На Прикарпатті розпал сезону кліщів: як видаляти і де перевірити кліщів на небезпечні збудники

Здоров'я 10:05, 20.05, 2019

У кожному місті Прикарпаття цілодобово працюють травмпункти, де кліща видаляють, обробляють місце укусу, надають рекомендації щодо подальшого спостереження.

Сезон активності кліщів в області триває з ранньої весни і до листопада, проте є два найбільші піки активності – це квітень-травень та серпень-вересень. Зараз почався весняний пік активності кліщів, інформує Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ.
 
Кліща необхідно знімати з тіла якомога швидше. Із збільшенням тривалості присмоктування кліща ймовірність зараження збільшується. Через 2-3 дні у місці присмоктування з'являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах за рахунок випитої крові. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду під час Лайм бореліозу (хвороби, яку переносять кліщі), становить від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб.
 
Якщо немає можливості звернутися до лікаря, паразита слід видалити самостійно: розхитуйте кліща пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, закріпіть ниткою між хоботком та шкірою людини і за допомогою пінцета повільно видаляйте разом із хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування слід змастити розчином йоду, спиртом, горілкою або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення кліща слід ретельно помити руки з милом.
 
Видаленого кліща не слід викидати, бажано помістити його на шматок вологої марлі у флакон або іншу невелику скляну ємність та віднести для лабораторного дослідження на визначення зараженості. 
 
В Івано-Франківську по вул. Шевченка, 4 лабораторія особливо небезпечних інфекцій проводить дослідження кліщів, знятих з людей, на наявність збудника бореліозу. 
 
Вартість дослідження – 148,63  грн. 
 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: