fbpx

На Прикарпатті відновлюють Хрести Бойової Заслуги та передадуть їх нащадкам лицарів УПА

Суспільство 12:14, 29.05, 2017

В обласній раді представили найвищі нагороди УПА – Хрести Бойової Заслуги та Хрести Заслуги, які будуть вручені нащадкам лицарів УПА до 75-річчя Української повстанської армії.

Ініціатори проекту представили наразі лише кілька нагород.

"Наш соціальний проект спрямований на те, щоб віднайти нащадків героїв ОУН та УПА і вручити їм заслужені нагороди. Щоб втілити нашу ідею в життя, треба 125 тисяч доларів. Карпатський край був одним із теренів боротьби, звідси нагороди отримали близько двохсот осіб. Наша мета – щоб нащадки героїв отримали заслужені нагороди. Ми намагаємося об'єднати всі національно-патріотичні сили, які б допомогли не лише словом, а й доларом. Перед нами багато клопіткої роботи, – розповів Микола Посівнич, науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України. – Ми не просто намагаємося вручити ці нагороди, але і порушуємо питання відновлення пам'ятників героїв ОУН та УПА по містах і селах України".

За словами директора музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослава Коретчука, "Лицарі ОУН та УПА" – багаторічний проект.

"Багато вояків були нагороджені бронзовими, срібними та золотими Хрестами. Через постійну підпільну боротьбу виготовляти нагороди було практично неможливо. Тому більшість вояків залишилися нагородженими лише на папері. До того ж у наказах про нагородження писалися лише позивні. І зараз для істориків складно ідентифікувати, хто саме був нагороджений. З Прикарпаття нагороди отримали 162 особи. По Україні таких близько 1,5 тисячі. Цей проект розрахований на 5 років", – розповів Коретчук.

Засновники проекту планують видати біографічний збірник з інформацією та фотографіями нагороджених нащадків лицарів УПА. Вони хочуть ідентифікувати усіх нащадків лицарів УПА і вручити їм нагороди. Якщо сім'ї були повністю знищені, то нагороди передаватимуть у сільські музеї чи школи, звідки походили герої.

"Я дуже перейнявся цим проектом. Для мене як виконавця цих нагород важливо, що вони були зроблені за кордоном, і зараз є кілька їхніх оригіналів. Ми їх взяли і виготовили копії. Виготовляють нагороди для тих осіб, яких уже вдалося ідентифікувати. Нагороди повністю відповідають автентичним", – зазначив Володимир Турецький, співзасновник ГО "Молодіжний Благодійний фонд імені Короля Данила".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: