fbpx

На Прикарпатті відновили мінеральне джерело, де лікувалася Леся Українка. ФОТО

Суспільство 10:34, 11.06, 2016

В рамках природоохоронного проекту "Збереження Карпатських пралісів" за підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина) на території НПП "Верховинський" облаштовано мінеральне джерело "Буркут" в однойменному селі, зокрема в урочищі Штефулець.

Зокрема, збудовано пішохідний місток через річку Чорний Черемош, встановлено альтанку, стіл та лавочки, щоб відпочивальники і туристи, скуштувавши мінеральної води, могли зручно відпочити, установлено також ємкість для збору сміття. Огороджено територію мінерального джерела "Буркут" та встановлено інформаційний щит з описом мінерального складу води та при яких обставинах найкорисніше споживати її.

Проведена робота буде сприяти підвищенню рівня екологічної культури відвідувачів і туристів, оздоровленню їх мінеральною водою, ознайомленню з об’єктами природи що охороняються, а саме: смерековими пралісами, старовіковими  деревами, рідкісними видами рослин, представниками тваринного світу.

Село Буркут  відоме джерельною мінеральною водою, яка називається "Буркут", що означає "кисла, винна". Вона і стала назвою населеного пункту. Влітку 1901 р. у Буркуті більше 40 днів проживала Леся Українка, яка лікувалася цією мінеральною водою. Тут вона написала окремий цикл своїх поезій. Саме в цьому куточку Карпат народилися цикли поезій "Хвилинки" і "Ритми". 
Двічі Лесю Українку в Буркуті відвідував Іван Франко, пригощав її власноручно зловленою "царською рибою" – фореллю. Мандрівка залишила помітний слід у його творчості, завдяки чому з'явився цикл "Буркутські станси".
 

Читайте також: "Жива залізна вода": Буркут століття тому був знаменитим карпатським курортом

Буркут  найдавніша польська бальнеологічна здравниця. Найкращі свої часи Буркут-курорт пережив у 20-х роках ХІХ ст. В ті часи там було збудовано більше 15 вілл. Курорт був зруйнований австрійським військом у 1848 році під час придушення революційних заворушень. У 80-х ХІХ ст. роках курорт ожив, але подальший його розвиток було перервано Першою світовою війною. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: