fbpx

На Прикарпатті встановили національний рекорд – 211 пам’ятників Тарасові Шевченку в одній області

Культура 15:52, 30.12, 2014

У вівторок, 30 грудня, відбулося офіційне оголошення Національного рекорду України "Найбільша кількість пам’ятників Тарасу Шевченку в одній області" про встановлення рекорду 211 пам’ятників Т. Г. Шевченку в Івано-Франківській області, які було зареєстровано у категорії "Мистецтво".

Захід пройшов у приміщенні Івано-Франківського обласного товариства "Просвіта", де, власне, відбулося офіційне відкриття музею Тараса Шевченка, у якому зібрані численні згадки, фото, архівні документи та інші історичні пам’ятки Кобзареві, інформує ГК.

"На сьогоднішній день на території Івано-Франківської області маємо 211 пам’ятників чи пам’ятних знаків Тарасові Шевченку. Для порівняння, львів’яни мають 196 пам’ятників, а тернополяни – 171 пам’ятник,  розповів Михайло Косило, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України. – Загалом, на Західній Україні налічується майже сім сотень пам’ятників Кобзареві. Усього у світі існує більше 1300 пам'ятників видатному поетові, з яких 128 знаходяться за кордоном".

"Нас надзвичайно зворушила і навіть здивувала ця подія, адже про рекорд щодо найбільшої кількості пам’ятників Тарасові Шевченку заявила область, в якій Кобзар жодного разу не був. Але шана людей тут настільки велика і настільки це виразилося у встановленні монументів та пам’ятних знаків видатному митцю, що ми сьогодні офіційно зареєстрували 211 пам’ятників, – зазначила керівник проекту "Національний реєстр рекордів України" Лана Вєтрова. – Мені дуже приємно, що саме таким фундаментальним рекордом ми завершуємо шевченківський рік. Насправді за цим рекордом стоїть дуже велика дослідницька робота істориків та краєзнавців. Власне, спираючись на ці документи, ми змогли вивести цю номінацію, нове досягнення". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: