fbpx

На Прикарпатті випускники отримають листівки з побажаннями від випускників 1947-48 року

Наша історія 14:35, 23.05, 2016

27 травня на Свято останнього дзвоника 9375 випускників шкіл Івано-Франківської області отримають пам'ятні листівки з побажаннями випускиків Рогатинського педучилища 1947-48 рр.

Автор ідеї журналіст Володимир Гарматюк розповів, що одного разу знайшов у домашньому архіві свого дідуся Зиновія Карася альбом, у якому випускники Рогатинського училища 1947-48 року написали один одному побажання після закінчення навчання. Оскільки вони не мали можливості робити фотоальбоми, як це робиться тепер, залишали пам’ятні побажання у звичайних блокнотах.

"Там були різні тексти. Серед них було кілька речей специфічних, як на ті роки. Уявіть собі 47-48 рік, коли тільки прийшов Совєтскій Союз на західні землі, УПА ще воювала з НКВД, і такі речі як побажання любити свій рідний край – Україну, свою мову могли нести за собою кримінальні вироки як власнику альбома, так і тому, хто написав", – розповів Володимир Гарматюк.

Таким чином виник проект "Олюднимо історію разом", у рамках якого і з’явилися листівки для випускників.

Про презентацію цього проекту в Івано-Франківську писав КУРС наприкінці квітня.

На листівках з одного боку скановані кращі і найсміливіші побажання, які були в дідовому блокноті, з іншого – коротенька історія та фото Зиновія Карася.  В око кидається перший рядок "Хай шлях твій буде честь!" Є місце, щоб випускники могли теж написати власні рядки.

Очікується, що бодай кілька людей, глянувши на ці листівки, замислиться і власноруч захоче написати історію свого роду, оскільки історія кожної родини і є історією українського народу. Володимир Гарматюк запрошує долучати свої розповіді на сторінку проекту у соцмережі.

Директор ІФРЦЯО Богдан Томенчук, який підтримав проект, зазначив, що ці листівки суттєво не змінять свідомість випускників, але це може стати краплею в морі.

"Я не думаю, що ці листівки перевернуть їхню (випускників – КУРС) свідомість. Я навіть на це не сподіваюся. Більше того, це буде певного роду соцопитування на запит. Це та краплина, що починає точити камінь,  зазначив Богдан Томенук. – Не зовсім правильно, що наша історія на цвинтарях. Наша історія має бути в серцях!"

Заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Іван Будзак розповів, що департамент освіти на цьому зупинятися не планує. Наступного року до проекту "Олюднимо історію разом" долучать чи не кожного учня.

"В наступні роки добре би було, щоб кожен випускник написав про історію своєї родини і передав її чи директору школи, чи сільському або селищному голові. Вони всі мають сайти, і вони можуть створити рубрику "Історія села через історію родин". У ній можна буде розміщати ці історії. Я вважаю, що це буде унікальна праця",  зазначив Будзак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: