fbpx

На Прикарпатті жінку госпіталізували з підозрою на ботулізм

Суспільство 16:01, 21.05, 2016

Мешканка Рожнятівського району знаходиться в Івано-Франківській обласній інфекційній лікарні з підозрою на ботулізм.

Хвора відчула погіршення стану здоров’я після вживання м’ясного паштету власного консервування, проте звернулася по допомогу лише за кілька діб. Продукт, який, вірогідно, викликав отруєння разом з хворою вживала ще одна особа, проте ознак захворювання в неї не виявлено. Про це повідомили КУРСу в Держсанепідслужбі в Івано-Франківській області.

Лабораторні дослідження паштету не проводились через відсутність залишків. Для лабораторного підтвердження клінічного діагнозу відібрано промивні води.

Спеціалісти ДУ "Івано-Франківський ОЛЦ ДСЕСУ" провели розслідування вказаного випадку. З мешканцями в осередку провели профілактичну бесіду.  

Нагадаємо, що найбільш небезпечними щодо захворювання на ботулізм є продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі, оскільки в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим, з метою попередження захворювання перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини (в киплячій воді)  це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, тому що повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично неможливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину, – солона і копчена риба, ковбаса повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°.

Не слід також вживати в їжу консерви (м'ясні і овочеві), куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки ("бомбажні") підлягають утилізації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: