fbpx

На Прикарпатті знайшли новий повстанський архів – Калуського проводу ОУН. ФОТО

Наша історія 07:40, 13.01, 2016

Територіально цей архів УПА охоплює Калущину, Долинщину, Рожнятівщину, Болехівщину та Вигодщину. Знайдено сотні документів – понад тисяча аркушів.

Про знахідку в соцмережі Фейсбук повідомив і виклав фото львівський історик Руслан Забілий. 

"31 грудня отримали інформацію про чергову знахідку – новий повстанський архів!

Сьогодні разом із Андрієм Усачем, Іриною Дуткевич та Дмитром Шацьким привезли його до музею. Цього разу це архів Калуського окружного проводу ОУН.

При поверховому огляді та ознайомленні визначили, що він має хронологічні межі 1948-1949 рр. Територіально охоплює Калущину, Войнилівщину, Жидачівщину, Долинщину, Рожнятівщину, Болехівщину та Вигодщину.

Це  сотні документів, понад тисяча аркушів! Звіти з районів та надрайонів ОУН, досі невідомі листівки та бофони, внутрішній опис архіву, списки відзначених із Тактичного відтинку УПА "Магура" та всіх сотень з Калущини й інші документи.

Починаємо цю знахідку вивчати, готувати до реставрації. А далі, як зазвичай, – оцифруємо, опишемо і викладемо для загального доступу ось сюди: www.avr.org.ua. Більше інформації про цей архів повідомимо незабаром".

Як повідомляв КУРС, на Прикарпатті за час незалежності було знайдено шість сховків із документами УПА, чотири з них у Косівському районі. Найкраще зберігся Пістинський архів УПА, який виявили минулого року. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: