fbpx

На Рожнятівщині люди провели попереджувальну акцію з вимогою ремонту дороги – погрожують заблокувати трасу

Суспільство 08:36, 11.06, 2018

​Днями на дорозі від Зеленого Яру до Красного, що в Рожнятівському районі, понад півсотні мешканців згаданих сіл, а також Петранки, Вербівки, Каменя провели попереджувальну акцію з вимогою відремонтувати частину автомобільної дороги загального користування місцевого значення (О090602 Калуш – Осмолода).

Акції передував ряд інших заходів, спрямованих на привернення уваги до проблеми.

"Дорога, про яку йде мова, не ремонтувалася, відколи Україна стала незалежною, – говорить місцевий мешканець і депутат районної ради Бардзій Степан. – По ній неможливо їздити, тому всі змушені добиратися до роботи чи родичів довшим шляхом в об’їзд".

Активісти ще в березні зібрали понад шість сотень підписів місцевих мешканців під листами до обласної та районної влади, народних депутатів Анатолія Диріва, Віктора Шевченка. З тим і пішли у квітні на особисті прийоми. Спершу в приймальну до п. Шевченка, потім поїхали в область до голови обласної ради Олександра Сича та першого заступника голови обласної державної адміністрації Марії Савки.

Стефа Вагилевич, депутатка Каменської сільської ради каже: "В обласній раді повідомили, що наше питання не входить у їх повноваження і перенаправили делегацію з 25 осіб в обласну адміністрацію. Там на зустріч з нами також прийшов представник Служби автомобільних доріг області. Нас запевнили, що почнуть з формування бокових ровів, аби вода стікала, а потім і про ремонт думатимуть".

Майже два місяці жодних активних ремонтних дій люди не спостерігають, хоч в офіційній відповіді з області чітко зазначено, що тендер на ремонт відбувся ще в 2017 році і 20 жовтня того ж року було укладено договір з ТОВ "ПБС" на виконання у 2017-2018 роках ремонтних робіт зазначеної автодороги.

"Щодня я по декілька раз везу людей цим шляхом. Доводиться вислуховувати чимало негативу. Та й самому не раз важко стриматися, бо, замість 15-20 хвилин, доводиться затрачати вдвічі більше часу і пального", – обурюється місцевий перевізник Худик Василь.

Представники громад також виступали на сесії районної ради. За словами активіста Гоцура Юрія, люди налаштовані рішуче і мають намір продовжувати звертатися в усі інстанції, поки їх не почують. Крайнім методом впливу бачать перекриття траси в селі Креховичі.

"Право на мирні зібрання, до яких входить і мирний протест, є невід’ємним для кожної людини, – зазначає громадська діячка Євгенія Бардяк. – Тому будь-які схожі акції – це інструмент впливу громад на владу задля досягнення кінцевої мети. Так формується громадянське суспільство".

Для висвітлення мирної акції, яка відбулася, люди запросили один із обласних телеканалів, але через технічні причини, як повідомили організаторів, відзнятий сюжет в ефір не вийшов.

Як писав КУРС, днями мешканці кількох сіл протестували у Болехові, вимагаючи капітального ремонту дороги Болехів – Козаківка. А з 1 червня триває блокада траси національного значення Львів – Мукачево у Делятині, де сільські громади вимагають ремонту дороги на Яблунів. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: