fbpx

На Верховинщині на місці загибелі останнього повстанця району спорудили криївку

Суспільство 12:45, 09.11, 2015

За ініціативи краєзнавця, дослідника, жителя Верхнього Ясенова Михайла Ілійчука та громадської організації "Патріоти Гуцульщини" на території Буковецької сільської ради поблизу місця загибелі останнього повстанця Верховинського району Миколи Марусяка ("Богдана") споруджено криївку.

До її спорудження долучилися активісти відокремленого підрозділу громадської організації "Народна Самооборона Івано-Франківської області" у Верховинському районі, члени громадської організації "Патріоти Гуцульщини", жителі с. Буковець на чолі з сільським головою Мирославом Матаржуком. Криївку розмірами 5×4 м та висотою 2 м викопали вручну та облаштували її таким чином, щоб було комфортно знаходитися всередині – був доступ повітря, крім того, унеможливили її замокання, зробивши місце для відводу стічних вод. Завдяки організаційним заходам підприємця Василя Соколовського та громадського активіста Миколи Данилюка, матеріальній підтримці директорів лісгоспів Романа Стефанюка і Юрія Маковійчука криївка повністю готова, повідомляє прес-служба Верховинської РДА.

Варто зазначити, що по завершенню всіх робіт криївку максимально наблизили до справжньої і замаскували, адже під час національно-визвольних змагань основним її призначенням було переховування повстанців. Бійці АТО Василь Медвійчук з с. Красник та Іван Потяк з с. Красноїлля вивісили на верхівці криївки прапор Організації Українських Націоналістів.

Криївка створена для збереження і відтворення історії повстанського руху на Верховинщині і виступатиме елементом наочного виховання школярів на національно-патріотичних засадах. Місцеві активісти кажуть, що люди воліють не лише пам’ятати свою історію, а й наочно показувати її своїм нащадкам. Задум ініціаторів полягає в організації екскурсій до криївки як школярів, так і туристів, які перебуватимуть в районі, оскільки розташована на туристичному маршруті, який пролягає до г. Писаний Камінь.

Ініціатори створення криївки закликають жителів району долучитися до наповнення її цікавими експонатами, зокрема одягом, меблями, посудом тощо. Після того як криївка набуде історичного вигляду і буде повністю упорядкована, атмосфера усередині сховища переноситиме відвідувачів у героїчне минуле краю. Організатори будівництва криївки зазначають, що колись на території району їх було чимало. Розповідаючи школярам і гостям краю про героїзм УПА, хочеться наочно показати спосіб життя повстанців.

Урочисте відкриття криївки за участю представників районної станиці воїнів УПА заплановане  після збору всіх експонатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: