fbpx

На Верховинщині впала нова 30-метрова опора, яку енергетики зможуть відновити лише у квітні

Суспільство 15:50, 23.01, 2017

20 січня на Верховинщині впала нова електроопора лінії 110 кВ. Причиною падіння стали дії зловмисників, що демонтували металеві елементи в основі конструкції.

Інцидент трапився на полонині Бабіївка в районі гори Ігрець. Про падіння опори енергетиків повідомили місцеві жителі. Опора є частиною нової електролінії 110-кВ "Яворів – Ільці", що по завершенні будівництва, дозволить забезпечити Верховинський район надійним та безперебійним електропостачанням, інформує прес-служба "Прикарпаттяобленерго".

 "Опора та обладнання тут були повністю змонтовані, ми планували поставити її під напругу ближчим часом, – розповідає заступник технічного директора ПАТ "Прикарпаттяобленерго" Олег Тарантюк. – Демонтувавши металеві кутники в основі конструкції, зловмисники порушили її стійкість, тож під дією вітру вона впала. Велике щастя, що ми не подали на неї напругу і що від падіння такої масивної конструкції ніхто не постраждав. Для розуміння, висота опори становить близько 30 метрів".

Представники обленерго звернулися до правоохоронних органів та до місцевої влади з метою відшукання винних та недопущення подібних випадків у майбутньому.

"Наразі мова про відновлення опори не йде, ми не можемо туди доступитися, для робіт потрібна спеціальна техніка, яка взимку там не проїде. У кращому випадку – це буде квітень місяць, до того ж опора сильно пошкоджена, вона зігнута в основі, імовірно, нам доведеться повністю замінювати частину конструкції, – додає Олег Богданович. – Якби таке сталося, коли лінія була б під напругою, Верховинщина б залишилася без світла на невизначений термін. Такі дії – це справжнє шкідництво. Вони уповільнюють процес налагодження надійного електропостачання району і відсувають у часі запуск нової лінії та підстанції".

У обленерго відзначають, що крадіжки металевих кутників на лініях 35-110 кВ є досить частими, особливо у віддалених районах, нерідко такі дії призводять до загрози падіння опор та, як наслідок, можливості тривалих перебоїв з електропостачанням не тільки ближніх сіл, а й цілих районів області. 
Енергетики звертаються до мешканців Верховинського та Косівського районів з проханням допомогти у пошуках зловмисників та повідомляти правоохоронні органи або енергетиків у випадку виявлення протиправних дій поруч з електролініями та енергообладанням.

"Тож якщо у вас є важлива інформація, телефонуйте у Кол-центр компанії за номером 0 800 50 40 20 або у Верховинську УМВС за номером 102", – йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: