fbpx

На вежі "старої" ратуші в Калуші зберігся унікальний годинник. ФОТО

Суспільство 14:12, 17.01, 2019

Експедицію на вежу старої адміністративної ратуші при колишньому металургійному комбінаті в Калуші здійснив місцевий краєзнавець Василь Фіцак.

Про знахідку Василь Фіцак розповів у мережі. Особливість ситуації в тому, що будівля з вежею, де зберігся годинник, руйнується і може обвалитися разом із унікальним механізмом. 

"Калуш – місто солеварів, навіть герб нашого міста прикрашає три кірці солі. Проте минулі часи призабуті, а пам'ятки, такі як старий калійний комбінат, гігант з видобутку калійних солей в Галичині, знищено. Скоро впадуть останні стіни. Єдине, що вціліло, – це стара адміністративна ратуша, і дуже хочеться, щоб вона збереглась", – пише калушанин.

Разом з колегою, завдяки керівництву "Оріана", якому зараз належать рештки комбінату, краєзнавцю вдалось відвідати будівлю старої ратуші.

1

"Вразило все: і сама архітектура будівлі, і автентичні східці, а найбільше – це вежевий годинник фірми Міхала Мєсовича (Mihal Miesowich, 1864–1938). Він був засновником і власником фабрики вежевих годинників в Кросно в 1901 році. В 1903 році його механізм було встановлено на ратуші в Калуші при калійному комбінаті. Продукція фабрики отримувала чимало національних і міжнародних відзнак на виставках, зокрема золоту медаль на промисловій виставці в Парижі 1908 року. Цікаво, що сам механізм повністю збережений і робочий", – пересвідчився Василь Фіцак.

2

Краєзнавець запалений ідеєю зберегти унікальний годинник та споруду "старої" ратуші. 

"Музей промислів, дзвони, солеварство, навіть на території можна під відкритим небом поставити вагонетки, речі з контори глибокого буріння", – описав він музей, яким могла би стати аварійна споруда. 

"Зараз готується черговий лист на ВАТ "Оріана" та до фонду державного майна України щодо передачі громаді міста Калуша цієї будівлі", – повідомив колега по дослідженнях Віктор Павлів. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: