fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Надвірнянська районна рада просить державне керівництво не допустити скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель

Надвірнянська районна рада просить державне керівництво не допустити скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель

Суспільство 11:30, 13.06, 2017

Депутати Надвірнянської районної ради прийняли звернення до Президента, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради з проханням не приймати законопроект №5535 і не допустити скасування мораторію на продаж та інше відчуження земель сільськогосподарського призначення.

Відповідне звернення ухвалили на сесії районної ради 8 червня.

13 ​грудня ​2016 року у Верховні Раді було зареєстровано та в подальшому опрацьовано комітетами Верховної Ради Проект Закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" (реєстраційний номер 5535), яким передбачено можливість купівлі-продажу або іншим чином відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності – уже з 1 липня 2017 року. 

"Якщо цей закон буде ухвалено, фермери та селяни будуть поставлені в такі умови, коли їм нічого іншого не залишиться, як розпродати за безцінь свої паї і піти в найми або їхати за кордон. Це призведе до остаточного знищення малих сільськогосподарських підприємств та сімейних ферм (які в усьому цивілізованому світі є основою аграрної складової економіки), масового зростання безробіття та посилення еміграції, а також до загибелі сіл та селищ", – переконані депутати.

Керівник фракції ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Тетяна Пришляк наголосила, що також необхідно враховувати питання розпорядження землями за межами населених пунктів, коли такими землями розпоряджаються не територіальні громади, а чиновники Держгеокадастру. Вона запропонувала вказати у зверненні і прохання якнашвидше прийняти законопроект 4355 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель".

"Надвірнянська районна рада вже приймала окреме звернення щодо прийняття законопроекту 4355. Коли мова йде про недопущення скасування мораторію, ми повинні також наголосити на необхідності прийняття цього законопроекту. Законне розпорядження вказаними землями сприятиме розвиткові фермерського господарства, забезпеченню пільгових категорій громадян земельними ділянками, зокрема учасників АТО", – зазначила Пришляк.

Депутати районної ради одноголосно підтримали пропозицію та загалом звернення, висловили сподівання, що державне керівництво дослухається до думки громади і не допустить скасування мораторію на продаж землі.

На правах реклами 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: