fbpx

Нам потрібна перебудова ринку деревини, щоби виготовляти готову продукцію, – Ольга Галабала

Суспільство 15:10, 21.02, 2017

Відкрита інформація про підприємців, які купують деревину через аукціони, підтримка та укладення прямих договорів з підприємцями, що здійснюють глибинну переробку деревини, та застосування системи "ProZorro".

Робоча група Мінагрополітики з реформування підходів до управління лісовими ресурсами проаналізувала дані про реалізацію деревини в Івано-Франківській області за 2016 рік і сформувала пропозиції для перебудови ринку деревини. 

Про необхідність цього заявила член робочої групи, очільниця фракції "ВОЛЯ" в Івано-Франківській облраді Ольга Галабала під час засідання 20 лютого в Мінагрополітики.

Ольга Галабала зазначила, що за 2016 рік в області зрубали 991 тисячу кубометрів деревини, з них тільки 644 тисячі реалізовано через аукціони, інформації про покупців немає.

"Коли ми через запити депутатів облради та народного депутата намагалися дізнатись, які підприємства купили деревину на аукціонах, отримували тільки інформацію про ціну, обсяг і лісгосп. Ми цю інформацію отримали іншим шляхом і почали її аналізувати, надсилаючи також відповідні запити до податкової", – наголосила Галабала.

З’ясувалось, що переважно деревину купують фізичні особи-підприємці, які не мають ні працівників, ні матеріальної бази, більшість працює за кодами діяльності, що включають розпилювання. І дуже мало тих, що провадять виробництво продукції з деревини. 

Ольга Галабала акцентувала, що організатор аукціонних торгів має оприлюднювати звіт про результат торгів на веб-сайті протягом п’яти робочих днів. Однак на більшості веб-сайтів бірж немає інформації про суб’єктів підприємницької діяльності, які купили деревину. 

216 тисяч кубометрів деревини, як повідомила Галабала, продається на Прикарпатті як дрова, частина з них – через прямі договори, які досі існують. 50,7 тисяч даються на потреби соціальної сфери області, 33,4 тисячі – це залишки, 25,8 тисяч – власна деревообробка, 10,5 тисяч – на власні потреби лісокористувачів.

За неофіційними даними, для внутрішньої глибинної переробки в області використовується тільки 3% деревини, яка рубається, це приблизно 30 тисяч кубів. Реальна потреба переробників – 100-150 тисяч кубів.

"Цього року було багато скарг від підприємств-переробників, які відмовляли в продажу так званих "фінських будинків", чи меблів, чи дитячих колисок, тому що вони не мають доступу до деревини",  наголосила Галабала.

Ольга Галабала наголосила, що прямі довгострокові контракти повинні бути, але з єдиною метою – для внутрішньої глибинної переробки сировини. 

"У нашій області від загальної кількості, що рубається, має бути не менше 10% для внутрішньої глибинної переробки",  заявила депутат.

Крім того, при реформуванні ринку деревини, на думку Галабали, необхідно забезпечити його прозорість:

"Прошу обережно ставитись до прямих контрактів, щоб це не були контракти для лісопилок. Також прохання доповнити ще поки тимчасовий порядок продажу деревини пунктами про прозорість ринку деревини. Без такої платформи як "ProZorro" ми не зможемо створити ринок деревини".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: