fbpx

Напруга зростає: на блокуванні дороги у Делятині священики і поліція утримують людей від конфліктів

Суспільство 21:54, 05.06, 2018

П`ятий день блокування дороги національного значення Н-09 Львів – Мукачево пройшов без ексцесів. На місці з протестувальниками та подорожніми впродовж усього дня працювала поліція і священики. Сьогодні люди вдалися до жорсткого режиму блокування: пропускали автівки лише протягом 20 хвилин на 4 години.

Нагадаємо, у Делятині й Стопчатові мешканці сіл Заріччя, Чорний Потік, Білі та Чорні Ослави, Баня-Березів, Верхній Березів, Нижній Березів, Стопчатів, Акрешори, Текуча з 1 червня блокують трасу Н-09 Львів – Мукачево, вимагаючи давно обіцяного ремонту дороги "Делятин – Яблунів". У серпні минулого року тендер на ремонт цієї 35-кілометрової дороги виграла компанія "ПБС", пов'язана з нардепом Олександром Шевченком. Однак передбаченого фінансування в сумі 40 млн грн вистачить лише на 10 км капремонту. Тому люди вимагають від ОДА та куратора Прикарпаття нардепа Анатолія Матвієнка збільшити кошторис майже втричі. 

Переговори пікетувальників з обласною владою у минулі дні завершилися нічим. Вчора ініціативна група блокувальників мала перемовини з представниками прикарпатських нардепів. Ті обіцяли сьогодні винести проблему на розгляд парламенту. 

"Очікуємо рішення. Знаємо, що питання ремонту 35 км дороги сьогодні розглядає профільний комітет ВРУ. Всі чекають результату", – повідомив член ініціативної групи протестувальників, капелан, отець Микола Мединський

Доки у ВРУ триває процес, про який протестувальників повідомляють телефоном, люди безперервно перекривають дорогу щоразу на 4 години, після цього відкривають на 20 хвилин. Пропускають спецавтомобілі та машини з маленькими дітьми. Блокування дороги знімуть на ніч – з 21 години. Також перекрито дорогу на Делятин біля села Стопчатів Косівського району.

Кількість людей, які беруть участь у протесті, від учора до сьогоднішнього вечора збільшилася з 200 до 300, а тепер до півтисячі. Пікетувальники тримають плакати з двома вимогами – відремонтувати дорогу і щоби на зустріч із ними приїхав голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук. 

Як писав КУРС, протестувальники обурені заявою голови ОДА Олега Гончарука про те, що їхнія акція – це політичне замовлення. 

"Люди втомлені, але акція в безперервному русі. Хтось іде в холодок відпочити, інші стають на його місце. Люди налаштовані дуже радикально. Все важче тримати контроль над ситуацією, все більше роботи у поліцейських та у нас, у капеланів", – розповів Микола Мединський. 

Обидва священики сьогодні весь день провели з людьми на пікеті.

"Намагалися збити градус агресії. Почали акцію сьогодні зранку молитвою  молилися вервицю "перемоги". Люди на акції змучені, морально виснажені, знервовані. Вимагають відповіді влади, вимагають приїзду Гончарука. Через те, що обласна влада мовчить, їхнє озлоблення ще більше зростає. Ми з отцем глибоко стурбовані ситуацією,  каже капелан.  Шкодуємо, що немає розуміння з боку влади проблеми і позиції людей". 

Микола Мединський повідомив, що відчутне зростання незадоволення та агресії також і тих, хто проїжджає дорогою. 

"Працюємо і з цією стороною,  додає він.  Пояснюємо, що має бути між нами солідарність. Що коли є проблема в одному регіоні, то інші мали би увійти у становище цих людей, що відстоюють свої права, зрозуміти їх і підтримати. Ми просимо бути солідарними з нами. Пояснюємо, що громади 15 сіл, а це понад 50 тисяч людей, звертаються до всіх, хто пересувається, і просять виявити розуміння і підтримку. Виявити солідарність і долучитися з молитвою, щоби проблема якнайшвидще була вирішена". 

В якому режимі протестувальники будуть продовжувати акцію завтра, саме зараз вирішує їхній організаційний комітет. На ніч дорогу відкривають для проїзду.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: