fbpx

Насалик про скандальне відео з поїздки в ДНР: "Зараз я б поступив так само, як і півтора року назад". ВІДЕО

Політика 15:15, 19.07, 2016

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик у прямому ефірі спростував поширене у ЗМІ повідомлення, що він нібито домовлявся з керівниками ДНР про постачання з окупованої території вугілля, і розповів про справжню мету поїздки.

Минулого тижня у мережі масово поширювали відеоролик телеканалу 1+1, в якому міністр енергетики Ігор Насалик нібито домовляється із ватажками так званої ДНР про постачання вугілля з окупованої території.  

В прямому ефірі каналу NewsOne Ігор Насалик розповів, що події, показані у сюжеті, відбулися у лютому 2015 року, коли він ще не був міністром і жодного відношення до вугілля не міг мати. А їздив на окуповану територію виключно з метою звільнення українських полонених, зокрема "кіборга" Станіслава Стовбана з Калуша.

"Ці події відбулися у лютому 2015 року, коли я був депутатом ВР. У лютому було закінчення Дебальцевської операції, тоді впала і вежа в аеропорту (Донецька – Курс). І в один з лютневих вечорів мені подзвонила мама Станіслава Стовбана, "кіборга", який проживає у Калуші, і сказала: Ігор Степанович, зробіть щось, мій син попав у полон. Це було не прохання це був крик відчаю",  говорить Насалик.

За словами нардепа, він тоді зв’язався з волонтерськими організаціями, та зрозумів, що ймовірність звільнити Станіслава з полону є практично нульовою. Насалик зустрівся з батьками "кіборга" та прийняв рішення самостійно їхати у "ДНР", щоб знайти полоненого.

"Треба було щось придумати – під яким соусом це зробити. Тоді і визріла ідея, що ми поїдемо як журналісти, щоб вивчати соціально-економічну ситуацію "ДНР". І саме журналісти калуського телебачення. Я розумів, що оператор-дівчинка, яка зі мною їде, дуже ризикує. Я одразу попередив її, що ми, можливо, купили квитки в один кінець".

Про пропуски на окуповану територію Насалик домовився з СБУ. 

"Ми проїхали і поселилися у готель, де були журналісти з європейських країн, Росії. Щоб допустили нас до полонених… це було практично неможливо".

Отримали дозвіл журналісти та Насалик на зйомки полонених після одного із брифінгів, який відбувся у готелі.

"Перше, куди ми заїхали, це була лікарня імені Калініна. І уже у другій палаті ми знайшли Стаса. Там лежали наші хлопці з арепорта, без рук і без ніг. Нам вдалося їх сфотографувати, всіх без винятку. Саме головне, ми повідомили батьків, що їхні діти живі. І наші служби уже знали, що бійці живі і де вони. Інший пункт  це були бійці 128-ї бригади, які після Дебальцевого попали у полон. Там було 5 чоловік. Ми взяли у них телефони, але зв’язати із батьками ми не змогли. Тому я передав їх народним депутатам, щоб вони попередили батьків, що діти живі. Там же ми знайшли підполковника Кузьміних, про якого знала вся Україна, як він попав у полон, але де він перебував і чи живий, чи ні, ніхто не знав. Третій пункт, куди ми потрапили,  це був все-таки морг… Більше 30 чоловік мені вдалося зняти просто на мобільний телефон, щоб родичі знали, що їхні діти загинули як герої",  розповів Насалик про пошуки українських полонених у ДНР.

Виїжджали журналісти з нардепом із окупованої території уже об’їзними шляхами, бо просочилася інформація, що вони "не зовсім журналісти". 

За словами Насалика, усіх, кого вони змогли зазняти у ДНР, невдовзі вдалося звільнити з полону.

"Підполковника Кузьміних звільнив безпосередньо президент, і коли він приїхав у Київ, подзвонив мені і ми просто обнялися і помовчали. Стас Стовбан, він, правда, без ноги, але Ольга Богомолець повністю провела реабілітацію, боєць отримав протез і дальше пішов воювати",  зазначив Насалик.

Також Насалик запевнив, що сьогодні поступив би так само, як і півтора року тому.

"Якби мене зараз спитали, як би я поступив півтора року назад, то повірте, я би поступив так, як у той час",  зазначив Насалик.

Слова Насалика у прямому ефірі підвтердив також звільнений з полону Станіслав Стовбан та батьки бійця. 

"Своєю свободою і життям я завдячую Ігорю Степановичу, він перший, хто взявся за моє звільнення з полону",  зазначив Станіслав.

Публікацію скандального відео Насалик пов’язує з проміжними виборами до ВРУ у 85-му виборчому окрузі, де балотувалися його брат Сергій. Одним із головних конкурентів Сергія Насалика був брат Олександра Шевченка Віктор. Шевченко наближений до групи "Приват" Ігоря Коломойського, якому належить телеканал "1+1". 

"Взяли уривок із загального фільму, який ми самі показували у Калуші по міському телебаченню. Змонтували і показали у суботу, коли абсолютно заборонена політична агітація…"  заявив Насалик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: