fbpx

НАША ІСТОРІЯ. Станиславівські оголошення: "чарівне" мило

Наша історія 12:13, 27.01, 2015

Звичайні оголошення, які ми бачимо щодня й одразу забуваємо, можуть колись у майбутньому виявитися ключиком до розуміння нашого часу й способу життя. Пропонуємо зануритися в історію повсякденності старого Станиславова, орієнтуючись за "меседжами", які посилають нам звичайні оголошення в тогочасній місцевій пресі.

Як було б чудово мати універсальний косметичний засіб, який "одним махом" вирішував би всі проблеми з зовнішністю! Виявляється, таке диво існувало ще сто років тому і продавалося в нашому місті. Принаймні таке враження складається, коли читаєш рекламу косметичного мила у давній пресі. Як запевняє оголошення, тіло й руки під його дією набували незвичної краси й форми. Це було так зване "англійське мило", тобто зварене на англійській мильній основі, яка й у наші часи вважається найбільш якісною і корисною для шкіри. До складу цієї основи входить досить значна частка гліцерину. Крім того, мило містило аж 42 види "свіжих і найшляхетніших трав".

"Гарантуємо, що зморшки й складки на обличчі, висипання, вугри, почервоніння носа після вживання "Феоліну" зникають без сліду", – читаємо в рекламі "чарівного" мила. Крім того, стверджувалося, що хто буде користуватися цим милом, завжди буде молодим і гарним.

Диво-милом можна було також мити волосся й чистити зуби. "Феолін" є найкращим засобом для догляду за волоссям, запобігає його випадінню й облисінню, усуває біль голови. "Феолін" є найбільш натуральним і найкращим засобом для чищення зубів". Для більшої переконливості на рекламі зображені дві жінки: одна з обличчям, поцяткованим різними недоліками шкіри, інша з ідеально чистим.

Особливо недовірливим покупцям пропонувалося повернути гроші, якщо вони не будуть задоволені результатами застосування "чарівного" мила. Хоча коштувало воно зовсім недорого – всього по одній короні за три штуки.

Замовити мило можна було безпосередньо з Відня або ж придбати у Станиславові в дроґеріях Бібринга і Рейцеса. Обидві дроґерії знаходилися по вул. Сапєжинській (нині вул. Незалежності).

Здавалося би, як вигідно: придбав "чарівне" мило – і можна з чистою совістю викидати всю косметику. Проте є одне "але": тодішня реклама суттєво перебільшувала позитивні  якості товару. Незважаючи на це, у сучасних жительок міста все ж є підстави заздрити жінкам старого Станиславова. Адже тогочасна косметика виготовлялася лише з натуральних компонентів. А сьогоднішні косметичні засоби "для масового споживача" – це в основному консерванти, хімічні ароматизатори й продукти нафтопереробки.

Олена Бучик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: