fbpx

НАША ІСТОРІЯ. Станиславівські оголошення: Купуйте цукерки Ґастайнера в аптеці Яна Мацури

Наша історія 15:48, 06.11, 2014

Звичайні оголошення, які ми бачимо щодня й одразу забуваємо, можуть колись у майбутньому виявитися ключиком до розуміння нашого часу й способу життя. Пропонуємо зануритися в історію повсякденності старого Станиславова, орієнтуючись за "меседжами", які посилають нам звичайні оголошення в тогочасній місцевій пресі.

Оголошення пропонує цукерки Ґастайнера на основі соснової олії в мішечках по 60 галерів та соснову олію у пляшечках для інгаляцій по одній короні. Засоби мали допомагати проти нежитю, бронхіту та інших хвороб дихальних шляхів. Крім того, можна було придбати й освіжувач повітря на основі натуральної соснової олії, що коштував 2 корони за пляшку. Середньомісячна зарплата на початку ХХ ст. в Станиславові складала близько 100 корон, тож бачимо, що ціна засобів цілком доступна.

Автор цього рекламного оголошення – аптека Яна Мацури "Під срібним орлом", що знаходилася по вул. Карпінського, 10 (нині вул. Галицька), і перейшла у власність до вдови фармацевта. Ця аптека належала до найдавніших у місті. Розвиток аптечного бізнесу в Станиславі відбувався так: до 1875 року – 2 аптеки (А. Байла і Я. Мацури), 1877 рік – 3 аптеки (додалась аптека А. Аміровича), 1903 рік – 4 (аптека Г. Адама, згодом В. Гундермана), 1910 рік – 5 (аптека К. Арматиса), 1912 рік – 6 (аптека З. Теодоровича). З такою кількістю аптек місто зустріло Першу світову війну.

На початку ХХ ст. ще не було такого прогресу в розвитку фармації, тож ліки були переважно на натуральній основі. Проте й тоді в аптеках зустрічалися небезпечні чи просто неефективні засоби. Так, 31 березня 1900 р. міністерським указом були заборонені ліки, які визнали шахрайськими. Серед численних найменувань шкідливих препаратів – порошок для лікування астми, карпатський трав’яний еліксир, атропінові пігулки і пігулки проти зайвої ваги.

В цьому оголошенні впадає в око незвичний дизайн із зображеннями двох совиних голів. Очевидно, за задумом творця реклами, це мало б якось підкреслювати абсолютну натуральність засобів. Наскільки дієвою була така реклама сто років тому, важко сказати. Проте нашим сучасникам, які вже "переїли" крикливих і надто яскравих рекламних повідомлень, вона, мабуть, видасться оригінальною і незвичною.  

Олена Бучик

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: