fbpx

НАША ІСТОРІЯ. Станиславівські оголошення: секрети успіху династії Хованців

Наша історія 16:04, 14.03, 2015

Звичайні оголошення, які ми бачимо щодня й одразу забуваємо, можуть колись у майбутньому виявитися ключиком до розуміння нашого часу й способу життя. Пропонуємо зануритися в історію повсякденності старого Станиславова, орієнтуючись за "меседжами", які посилають нам оголошення в тогочасній місцевій пресі.

Багато молодих іванофранківців мріють відкрити власну справу й черпають натхнення у біографіях відомих бізнесменів. Проте мало хто згадує, що в історії нашого міста теж були успішні люди, з яких варто брати приклад. Центр Івано-Франківська прикрашає кам’яниця, побудована  станиславівськими мільйонерами – братами Хованцями (вул. Незалежності, 4). В її підвалі знаходився сімейний бізнес – друкарня і літографія Станіслава Хованця.

1

В 1887 р. засновник династії Станіслав Хованець відкрив друкарню, яка згодом перетворилася у велике й успішне підприємство. Як бачимо з оголошення, він розвивав ще й інші напрямки бізнесу і започаткував майстерню з виготовлення каучукових печаток у приміщенні друкарні. Друкарня була настільки відомою й популярною, що в оголошенні навіть не було потреби вказувати адресу. Мабуть, сучасним бізнесменам є чому повчитися у Станіслава Хованця, а саме освоювати різні сфери діяльності, "не тримати всі яблука в одному кошику".

Після смерті Станіслава Хованця в 1910 р. друкарню очолив його старший син Вацлав. Він переніс друкарню з будинку по вул. Бельведерській, 8, де вона початково знаходилася, у нову розкішну кам’яницю. Пізніше, коли Вацлав зайнявся політичною кар’єрою, друкарнею керували його брати – Чеслав, Тадеуш і Владислав. Брати Хованці завжди регулярно оновлювали парк техніки, купували найновіше обладнання, завдяки чому друкарня стала провідною у всьому воєводстві. Отже, наступний секрет успіху братів Хованців – ніколи не економити на якості.

В тридцятих роках у родині Хованців відбулися певні зміни. Чеслав Хованець виїхав до Парижа, де працював хранителем Польської бібліотеки. Інженер Владислав Хованець розпочав роботу на фабриці військових літаків у Варшаві. Найстарший брат Вацлав переїхав до Львова, де став директором Іпотечного банку. Таким чином, брати Хованці надають нам третій урок успіху – не боятися починати "з нуля" й докорінно змінювати своє життя.

Остаточно друкарня припинила свою роботу в 1939 р. з приходом радянської влади. Тадеуш Хованець, останній власник підприємства, був заарештований НКВС і розстріляний. Все сучасне обладнання з друкарні було вивезено до Москви і, подейкують, передано редакції газети "Правда". Незважаючи на такий сумний кінець друкарні, брати Хованці ввійшли в історію як одні з найуспішніших мешканців нашого міста.

Олена Бучик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: