fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • "Наші люди ще не готові жити по-європейськи": начальник франківської митниці прокоментував дії пікетувальників, що палили шини

"Наші люди ще не готові жити по-європейськи": начальник франківської митниці прокоментував дії пікетувальників, що палили шини

Політика 12:53, 20.11, 2018

Начальник Івано-Франківської митниці ДФС Василь Ватаманюк відреагував на пікетування митниці водіями авто, яке відбулося минулого тижня, й запевнив, що жодних порушень стосовно автовласників митники не вчиняли.

Нагадаємо, йдеться про пікет 12 листопада, коли у Франківську автомобілісти заблокували митницю на Польовій і палили шини

Як розповів Василь Ватаманюк, керівники митниці зобов'язані контролювати митну вартість товарів. При цьому працівники керуються чинними інструкціями та Митним кодексом. "Запевняю, що порушень з боку митників не було", – заявив Ватаманюк, коментуючи дії пікетувальників на Польовій. 

За його словами, на пікет вийшли занадто емоційні і не зовсім чесні автовласники.

У митниці є угода з деякими інтернет-ресурсами, зокрема Shvadke.net, де сконцентрована інформація про вартість авто в Європі. З цього джерела, де є унікальні коди кожного авто, митники можуть перевіряти інформацію про ввезені автомобілі. Такі самі бази є по американському авторинку, каже Ватаманюк. Йдеться не про дилерів, а про приватних власників і ввезення приватних авто, які були у користуванні, пояснює він.  

"Коли ми почали застосовувати нову систему, почали виявляти шахрайства і недостовірну інформацію, а люди по-різному емоційно на це реагують. Наприклад, привозять авто, якому три роки, показують 500 тисяч пробігу, в салоні нові сидіння. В нас є питання до авто, бо занижена вартість",  каже Ватаманюк.

Система контролю (база даних) вирівнює оцінку авто і визначає єдину по всій Україні вартість розмитнення. Правильність нарахування і дії митників контролює ДФС. Ціну вживаних авто видає база, на її основі митники нараховують ПДВ і митний збір. 

"Люди наші ще не всі готові жити по-європейському. Розуміємо, що це на початках така реакція",  каже Ватаманюк і пояснює пікет зростанням митних платежів. "Якби митні платежі знизилися, ніхто би шини не палив",  каже начальник митниці. 

Ватаманюк також прокоментував сьогоднішній пікет "євробляхарів" під ОДА.

"Що стосується сьогоднішнього пікету бляхарів, то це політична ситуація. Треба її врегулювати. Люди мають право вимагати від влади задоволення своїх потреб. А ми, митники, маємо працювати і виконувати свою роботу",  каже Ватаманюк.

"Сьогоднішні вимоги бляхарів мені не відомі. Вважаю справедливим, щоби була прив'язка до віку авто. Щоб не завозити старі авто – єдиний важіль фінансовий, щоби на це вплинути. Хочу дихати нормальним повітрям, і щоби нормальним повітрям дихали мої діти", – пояснює головний франківський митник.

1

Як повідомляв КУРС, сьогодні в Івано-Франківську десятки машин на іноземній реєстрації заповнили площу перед ОДА. Власники "євроблях" вийшли на протест з вимогами знизити вартість розмитнення. Подібні акції в цей час відбуваються в інших містах країни. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: