fbpx

Навантаження на мозок, а не на спину: лікар радить, як правильно носити шкільний рюкзак

Суспільство 16:41, 27.08, 2018

Мінохорони здоров'я підготувало поради для батьків, як вберегти спину школярів від впливу важких наплічників. Головна порада – не ігнорувати скарги дітей.

МОЗ підготувало разом із лікарем-нейрохірургом Vadim Illyashenko кілька порад, які допоможуть вчасно звернути увагу на проблему надто тяжкого шкільного наплічника і захистити спини дітлахів. "Під час навчального процесу навантаження має бути на мозок, а не на спину", – зазначають медики.

– Організуйте розміщення предметів у рюкзаку таким чином, щоб найбільш важкі були внизу, ближче до центру і до спини. Так, наприклад, у відділенні, яке прилягає до спини дитини, мають розміщуватись книги. Це мінімізує ризики травми спини.

– Заохочуйте дитину розповідати про будь-який дискомфорт, біль, оніміння чи інші відчуття у спині, шиї, руках чи ногах, які виникають при носінні рюкзака. Не чекайте, коли дитина сама повідомить, – дуже часто діти сприймають дискомфорт як належне.

– Стежте, щоб дитина завжди використовувала дві лямки рюкзака: рівномірний розподіл ваги вбереже від викривлення хребта. Для профілактики проблем зі спиною щільно затягуйте лямки, щоб рюкзак прилягав до спини по всій довжині.

– Слідкуйте за тим, як ваша дитина одягає і знімає рюкзак. Важливо, щоб школяр робив це без зусиль. За необхідності відрегулюйте довжину лямок.

– Слідкуйте, щоб дитина не нахилялася вперед для компенсації ваги рюкзака. Якщо вам здається, що рюкзак заважкий для дитини, заберіть кілька підручників з рюкзака і нехай дитина несе їх у руках (це полегшить навантаження на спину). Якщо вага рюкзака є надмірною і проблема залишається, придбайте другий комплект книжок: один – для дому, інший – для школи.

– Заохочуйте дитину не носити рюкзак без необхідності та знімати його при кожній можливості.

– Заохочуйте школяра носити у рюкзаку тільки необхідні речі.

– Якщо дитині треба щось підняти з підлоги, не знімаючи рюкзак, безпечна поза – це присідання, а не нахили.

Лайфхаки з вибору рюкзака школярику – на сайті МОЗ 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: