fbpx

Дві третини прикарпатців хочуть ліквідації ОДА і РДА, – соцопитування

Політика 15:09, 30.10, 2017

Як свідчить соцопитування, мешканці Франківщини більше довіряють органам місцевого самоврядування, значно менше – центральній владі.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, які сьогодні презентували в Івано-Франківській обласній раді. Соціологи з’ясовували думку прикарпатців про децентралізацію, реформи взагалі, проблеми місцевих громад.

Опитування з 10 по 27 жовтня проводила дослідницько-консультаційна агенція Galсоц методом особистого інтерв’ю.

Як виявилося, лише 0,7% опитаних цілком задоволені суспільно-політичною та соціально-економічною ситуацією в області, 31,9%  задоволені частково, 61,3% прикарпатців нинішня ситуації не влаштовує.

Скеред лідерів довіри – Нацполіція, яка має найвищий показник – 33,1%. Президентом задоволені лише 18,6%, Генпрокуратурою – 15,4%, ВРУ – 3,1%; судовою системою – 3%.

Лідером з недовіри є парламент – 95% прикарпатців не задоволені роботою ВРУ. Суди отримали негативну оцінку 90,1% прикарпатців, на третьому місці з недовіри Кабмін – 87,2%. Незадоволених президентом – 72,2%.

Як зазначив керівник Регіонального центру реформ Руслан Панасюк, більшість респондентів віддає перевагу органам місцевого самоврядування над виконавчою вертикаллю.

До об’єднання громад позитивно ставляться 38,3% мешканців області, негативно – 40,5%. Люди вважають, що процес об’єднання відбувається шляхом нав’язування об’єднань. Інтереси громад та їх мешканців враховано тільки частково – вважає 38,7%. Тільки 15,8% вважають, що створення ОТГ – це процес цілком добровільний. Ідею ліквідації ОДА та РДА й передачі їхніх повноважень місцевим радам та виконкомам підтримують в цілому 68% прикарпатців. 19,2% не підтримують, решті – байдуже чи важко відповісти.

Як відзначив Панасюк, Івано-Франківськ як міська громада готовий сьогодні до створення ОТГ: цю ідею підтримує більшість франківців.

Головними проблемами розвитку місцевого самоврядування 55,7% вважають безвідповідальність посадовців перед громадою, на другому місці – переважання особистих інтересів депутатів і посадовців (42,9%). Корупцію головною проблемою вважає 39,7% прикарпатців.

Найбільшими соціальними проблемами мешканці Франківщини вважають безробіття (56,9%); тарифи на компослуги (52,4%), ціни та інфляцію (45%).

Також опитані відзначають потребу в залученні інвестицій в регіон, відновленні с/г виробництва, модернізації охорони здоров’я, боротьбі з корупцією. Допомогу соціально незахищеним і ремонт доріг на рівні 30% прикарпатців уважають першочерговими завданнями.

За словами голови облради Олександра Сича, результати цього соцдослідження будуть враховані в роботі ради, зокрема, при формуванні обласного бюджету на 2018 рік.

“Люди хочуть, щоби рішення приймалися на місцевому рівні. І людям треба показати, як вони можуть приймати рішення. Від цього треба танцювати”, – сказав Сич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: