fbpx

Найменша ОТГ Прикарпаття поділилася досвідом. ФОТО

Суспільство 07:51, 16.01, 2018

У 2018-му Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки U-LEAD та Мінрегіону, з ініціативи Асоціації ОТГ Прикарпаття продовжив практику обміну досвіду між громадами та організував першу цього року навчальну поїздку для голів та керівного складу прикарпатських об'єднаних громад у Білоберізьку ОТГ.

Протягом двох днів, 12-13 січня, експерти Центру разом з очільниками ОТГ на місці ознайомились зі змінами у роботі освітнього простору найменшої в Івано-Франківській області громади (усього 2800 мешканців), практикою роботи Центру безпеки громади та подивились, як працює місцевий інвестиційний проект, що дає чималі кошти у бюджет громади.

Насамперед, відвідали дитсадок "Теремок" у Білоберізці, відкритий у 2017 році. Тут відкрили ще одну групу і дошкільною освітою охопили 40 дітей. Робота садочка стала можливою завдяки збільшенню доходів бюджету ОТГ, каже сільський голова Білоберізької громади Дмитро Іванюк. Адже дошкільну освіту громади фінансують самостійно. З другого боку, додає він, діти  у садочку, а батьки можуть працювати.

З утворенням ОТГ у Білоберізці змінилась і загальноосвітня школа, у яку на навчання довозять дітей із кількох сусідніх сіл. Тепер тут є усе необхідне для якісного навчання – від комп’ютерного класу та мультимедійних дощок до багатофункціонального спортивного майданчика.

Делегація керівників ОТГ також ознайомилась з роботою першого на Прикарпатті Центру безпеки громади, який також запрацював у 2017-му. Це і швидка медична допомога, і пожежна машина, і диспетчерський центр в разі надзвичайної ситуації. Швидка, розповідають працівники, здійснює 7-8 виїздів на добу. Пожежна машина відтепер  своя, що значно покращило рівень пожежної безпеки у громаді. Зараз час прибуття у найвіддаленішу точку громади  до 20 хвилин, а раніше це було близько 1,5 години.

Наостанок білоберізькі ґазди показали своєрідну гордість ОТГ – перший повноцінно працюючий інвестиційний проект – підприємство з виробництва паливних брикетів, яке створило нові робочі місця та дало додаткові надходження у бюджет ОТГ.

"Білоберізька ОТГ за досить нетривалий час показала прекрасні результати. Бачимо позитивні зміни в наданні освітніх послуг, медичної допомоги. Великим позитивом є залучення реальних інвестицій у виробничу сферу в сільській місцевості", – підсумував ознайомчий візит директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: