fbpx

НБУ переконує, що у прикарпатського бізнесмена Бахматюка боргів більше за останній транш МВФ

Економіка 16:05, 18.10, 2016

Національний банк України розповсюдив інформацію, що бізнесмен з Прикарпаття Олег Бахматюк винен державі, громадянам та бізнесу 37,9 мільярдів гривень. Втім, експерти вважають, що в НБУ маніпулюють цифрами.

Інфографіка зі структурою боргів Олега Бахматюка розміщена на сторінці Нацбанку у Фейсбуці.

Зокрема, вказано, що 21,7 млрд гривень – це борг перед кредиторами банків Бахматюка, 10,9 млрд гривень  за рефінансування НБУ, 5,3 млрд – заборгованість компаній Бахматюка перед держбанками.

У Нацбанку наголошують, що у Бахматюка боргів більше, ніж останній транш МВФ.

Нацбанк подав п’ять позовів про стягнення заборгованості з Олега Бахматюка за персональним договором поруки по зобов’язаннях VAB-Банку і банку "Фінансова ініціатива".

1

"Власник намагається розірвати договори для уникнення відповідальності", – йдеться у повідомленні.

Втім, знаний фінансовий аналітик, керівник аналітичного відділу Інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій вважає, що в НБУ пересмикують факти. Про це експерт написав на своїй сторінці у Facebook. 

– Цікава інфографіка від НБУ. Молодці – навчилися гарно малювати. Це виявилося набагато легше, ніж спробувати заморозити активи Бахматюка (маємо як мінімум дві невдалі спроби поспіль).

Лише кілька питань: 
1. Із картинки нам стало відомо, скільки банки Бахматюка «завинили» своїм клієнтам. Але нічого не сказано, скільки клієнти «завинили» цим банкам (а там сума по балансу трохи більша, ніж 21,7 млрд.). Чи можна ось так просто додавати 21,7 млрд. до заборгованості Бахматюка передусім світом? Невже ФГВ нічого не зміг стягнути з позичальників бахматюковських банків?

2. На картинці вказано, що сума заборгованості більша, ніж транш МВФ. Але до чого тут транш МВФ – він же пішов на поповнення золотовалютних резервів НБУ. Чи може НБУ мав намір поповнити свої золотовалютні резерви грошима, отриманими від Бахматюка? Думаю, для повноти картини, варто було би також сказати щось про внесок того самого Бахматюка (як нетто-експортера, я так собі думаю) у ті самі золотовалютні резерви…, – написав Олександр Паращій. 

Як писав КУРС, 18 травня прес-служба Нацбанку повідомила, що Печерський районний суд Києва 12 травня 2016 року задовольнив заяву Національного банку України та наклав арешт на все рухоме і нерухоме майно, що належить Олегові Бахматюку.

Підставою для такого рішення став позов Нацбанку про стягнення заборгованості за наданим банку "Фінансова ініціатива" в 2014 році стабілізаційним кредитом на 4 млрд грн. В якості застави було прийнято майно та майнові права юридичних осіб, Бахматюк виступив фінансовим поручителем за кредитами.

Наступного дня прес-служба Бахматюка спростувала поширену Нацбанком інформацію про накладення арешту на його майно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: