fbpx

Від сьогодні в обігу нова 20-гривнева банкнота. ВIДЕО

Економіка 13:32, 25.09, 2018

Національний банк України 25 вересня 2018 від сьогодні ввів у обіг банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з оновленим дизайном і удосконаленою системою захисту.

"Починаючи від сьогодні, 20-гривнева банкнота нового зразка є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання за її номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України", – сказано в повідомленні прес-служби НБУ.

Зазначається, що нова банкнота перебуватиме у обігу одночасно з банкнотами 20 гривень зразка 2003 року. Не потрібно буде обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.

1

"Українці зможуть розраховуватися одночасно банкнотами зразка 2003 та 2018 років необмежений період часу. Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені 20-гривневі банкноти зразка 2003 року", – наголосив директор Департаментугрошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко та додав, що заміщення зношених банкнот новими – це процес, що відбувається постійно і не завдає незручностей громадянам.

 

Також він повідомив, що першу партію оновлених 20-гривневих банкнот у кількості понад 5 млн штук розподілено між підрозділами Національного банку України в регіонах для подальшого розподілу між банками, які в свою чергу забезпечать українців новими банкнотами.

Загалом цього року буде надруковано близько 60 млн банкнот номіналом 20 гривень, які мають забезпечити потреби економіки в цьому номіналі та поступову заміну зношених банкнот номіналом 20 гривень.

Cтаном на 1 вересня 2018 року у готівковому обігу України перебувало близько 125 млн банкнот номіналом 20 гривень на суму майже 2,5 млрд гривень (близько 4,4% від загальної кількості банкнот у готівковому обігу).

Загалом у зв’язку з фізичним зношенням банкнот гривні Національний банк щороку вилучає близько 800 млн штук банкнот усіх номіналів. Майже половину з них становлять саме банкноти низьких номіналів від 1 до 20 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: