fbpx

Не більше 10% франківських будинків визначаться з управителем самостійно, – Смушак

Суспільство 12:18, 07.04, 2016

В Івано-Франківську обговорили реалізацію Закону України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках", який вступає в силу з 1 липня цього року.

У круглому столі, ініційованому міською організацією "Самопомочі", взяли участь депутати міської ради, представники міськвиконкому, ОСББ та комунальних підприємств Івано-Франківська. 

Як зазначив юрист Андрій Іванович, закон передбачає три форми управління будинком: перша – самоуправління, друга  створення ОСББ, третя  передача функції управління будинком компанії-управителю. Якщо мешканці будинку не визначаться з формою управління самостійно, то міська влада визначить управителя на основі конкурсу.

Директор департаменту комунальної, житлової політики і благоустрою виконкому Михайло Смушак додав, що попри свою прогресивність закон залишає багато запитань. Недоліки і прогалини закону доведеться виправляти місцевими нормативними актами. Найбільше його хвилює так зване "самоуправління".  

"Самоуправління  це буде колективна безвідповідальність",  вважає Смушак. 

За його словами, до мешканців кожного будинку мають ходити представники потенційних управителів і агітувати за себе – це мали б бути своєрідні вибори. До кінця весни у мерії розроблять положення про конкурс, але навряд чи провести сам конкурс встигнуть до 1 липня. За прогнозом Смушака, максимум 10% франківських будинків визначаться з управителем самостійно. Для решти і доведеться провести конкурс. 

На сьогодні близько десятка будинків вже провели збори і вибрали собі управителем комунальне підприємство "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія" ("МІУК"). У кількох будинках триває перехід від "МІУК" до приватних ЖЕО і навпаки. Випадків переходу на самоуправління ще не було. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: