fbpx

"Не дай спати ходячому": десятки франківців із "Кобзарями" прийшли на Шевченківські читання. ФОТО

Культура 12:29, 09.03, 2018

204-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка у Франківську відзначили читанням його поезії.

На Вічевий майдан із "Кобзарями" та іншими збірками Шевченка в руках вийшли близько сотні франківців. 

Серед тих, хто декламував безсмертне Шевченкове слово, – молодь і люди поважного віку, громадські активісти і чиновники, письменники і художники, студенти й школярі, бібліотекарі, військові та священики. Від міської влади Франківська виступила секретар міськради Оксана Савчук.

Кожен, хто виходив до мікрофона, знаходив сучасні інтонації у поезії Кобзаря. Тож читання звучали гостро, місцями провокативно. 

Отець Терлецький пояснив, що обрав вірш "Мені тринадцятий минало", бо його син-підліток саме зараз переживає складний час становлення і пошуку свого місця в світі та свого місця у діалозі з Богом.

Ростислав Микитюк наголосив, що Шевченко наче передбачав багато теперішніх подій, які тривають від нерозв'язаних проблем його часу. Він нагадав вірш "Полякам".  

Представники Національної гвардії почали свій виступ із заклику "Смерть зрадникам України!" і тричі виголосили "Смерть!". Відтак продовжили тему шевченківськими словами – поезію читав одесит Андрій Смолій. Іван Шаардаєв з Кривого Рогу, Олександр Батура з Нікополя та Андрій Лаврик з Івано-Франківська декламували сонети й "Думи".
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: