fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Не пудріть нам мізки! – у Городенці громадськість спілкується з керівництвом "Укргідроенерго" про будівництво ГЕС на Дністрі

Не пудріть нам мізки! – у Городенці громадськість спілкується з керівництвом "Укргідроенерго" про будівництво ГЕС на Дністрі

Суспільство 10:47, 18.04, 2018

У Городенці відбулася зустріч представників ПрАТ "Укргідроенерго" з громадськістю сіл, розташованих на берегах Дністра в Івано-Франківській та Тернопільській областях. Громадськості представляють проект будівництва каскаду ГЕС у верхній течії Дністра.

Заступник генерального директора ПАТ "Укргідроенерго" Юрій Литвиненко пояснив, що це  інформативна зустріч, а не публічні слухання. Організувати таку зустріч з громадськістю запросила енергетиків місцева влада. Литвиненко запевняє, що жодного будівництва не буде без врахування позиції громад, передає з Городенки журналіст КУРСу.

На зустрічі присутні мешканці Городниці, Передівання, Заліщиків, Незвиська, Чернелиці, Семаківців, Копачинців та інших придністровських сіл. Приїхали активісти з Івано-Франківська – представники "Народного контролю", Української галицької партії, партії "ВОЛЯ", "Національного корпусу". Є також науковці Прикарпатського національного університету.

Громадськість налаштована критично, в залі вигуки "Не пудріть нам мізки презентацією!", "Ганьба!". "Ми приїхали, щоб сказати категоричне "ні" будові ГЕС на Дністрі!"  заявив біля мікрофона представник одного з сіл, зірвавши оплески. 

"Ми тут викрикаємо, щоби нас почув весь Дністер. Бо ми бачимо, що ви приїхали показати, що працюєте в межах держпрограми і не відмовляєтеся. Але всі, хто є в залі, – сто відсотків, – проти ГЕС", – звернувся до присутніх сільський голова Котиківки Іван Вережак.

Литвиненко на запитання Вережака про проведення громадських слухань у селах запевнив: якщо всі скажуть "ні", це буде аргументом для керівництва компанії не будувати ГЕС. Люди з зали дотискають  допитують, чи відмова громад буде "буквою закону", тобто стане забороною на будівництво каскаду ГЕС. Вережак констатував, що попри негативну позицію громад "Укргідроенерго" продовжує роботу з втілення проекту. Люди у залі збирають підписи під зверненням про заборону будівництва каскаду ГЕС. Вережак звернувся до людей у залі, до сільських голів, щоби максимально інформували свої громади, аби не дати продовжувати процес. 

1

2

"Ви не знаєте, куди ви приїхали! Це бандерівський край! Сюди приходили різні окупанти – і нічого від них не залишилося. І коли до нас прийдуть окупанти з "Укргідроенерго", то під кожною вашою машиною, під кожною бетономішалкою буде горіти земля", – виступив Ігор Терлецький, редактор районної газети "Край". 

За ним до мікрофона підійшов чоловік з Городниці, не представився, й розповів, що його частина села має бути затоплена. Чоловік пообіцяв, що ніхто насильно не виселить людей. "Моя хата стане моєю могилою, але я ніколи нікуди не зсунуся", – заявив чоловік, отримавши оплески від залу.

Литвиненко запевнив, що у разі, якщо селянським обійстям загрожуватиме підтоплення, компанія точно відмовиться від будівництва ГЕС. 

"Дністер помирає, і ми помремо разом із ним. Залиєте всіх, зі старими і дітьми. Хочу звернутися до влади: скільки в селі було зустрічей, а не було представників з району. Мені сто метрів до Дністра. Річка помирає, а ви ще хочете її добити. Закликаю до західноукраїнського референдуму проти ГЕС на Дністрі", – виступила представниця Городниці.

Підприємець Борис Гора з Тернополя, який займається туризмом, закликав зберегти річку. "Я їздив по всіх селах, за тернопільський берег – всі проти. Франківський берег – всі села проти. Чернівецький – є нюанси, але ми над цим працюємо. Обласні ради не дурно приймали рішення проти. Я готовий померти за річку. А ви готові вийти звідси і п…зди получити?" – звернувся підприємець до керівництва "Укргідроенерго", викликавши в залі сміх і оплески. 

За словами депутата Городенківської райради Євгена Ротермана, навіть ця інформаційна зустріч – це в будь-якому випадку крок до побудови ГЕС. Громадські слухання для влади мають рекомендаційний характер. Тому депутат пропонує організувати спротив інтелектуальний і бути готовим до фізичного. Можливо, варто ініціювати сесії рад в селах, сесію районоі ради і прийняти рішення й вимогу скасувати цю державну програму з будівництва каскаду ГЕС на Дністрі. З рішенням райради і вимогою звернутися до Президента і Прем'єр-міністра, до обласної ради та інших рад областей вздовж Дністра.

Цю ж позицію підтримали очільники Городенківської РДА Роман Жичицький та в. о. міського голови Городенки Любомир Музичка, які запевнили, що стоять на боці громади і не допустять будівництва ГЕС.

Заступник голови райради Галина Дідич зазначила, що райрада запросила представників компанії, аби ті побачили і почули, як мешканцям болить ця тема. "Хочемо, щоби нас почула влада всіх рівнів, що не існує тих благ, заради яких ми дозволимо знищити нашу рідну річку",  наголосила Дідич.

Юрій Литвиненко подякував за зустріч і сказав, що вони дуже добре почули громаду і донесуть це до керівництва компанії і прем'єра Володимира Гройсмана. 

"Сьогодні приїхали на запрошення Дідич з метою інформування. Ми підготували презентацію, щоб  розказати про свої наступні кроки, повідомити, що без оцінки впливу на довкілля та думки громади нічого робити неможливо. У нас є передпроектні напрацювання лише. Почали роботу з повідомлення про екологічну оцінку. Саме на цьому етапі громаду можуть почути в Мінекологіі та уряді",  зазначив Литвиненко. 

За його словами, попередньо за проектом напрацьовано було шість ГЕС. Компанія провела моделювання нових берегів і меж затоплення, про що й збиралися розповісти громаді.

"Якщо би знайшли сьогодні спільну мову, то продовжили би далі. На Городенківщині можна було розглядати будівництво трьох ГЕС. Після цих зборів ми поміркуємо, що робити далі. Але вважаю, що було би доречно провести моделювання розміщення ГЕС",  сказав Литвиненко.

Де саме, в яких селах на Городенківщині планували ГЕС, Литвиненко відмовився повідомити: сказав, що забув. 

"Після цих зборів не можу сказати, чи взагалі буде продовжена робота. Рішення прийме керівництво. Про рішення повідомимо на наших ресурсах",  завершив Литвиненко. 


Як писав КУРС, роботу над проектом зі спорудження у верхів'ї Дністра каскаду ГЕС розпочали в 2016-му, завершити роботи збираються до 2026 року. Вартість проекту – 28 мільярдів гривень. І саме на цей проект виділяється 1,1 млрд євро Світового банку у кредит. Щороку вводитимуть в дію по одній гідроелектростанції.

Проти проекту категорично виступили екологи і активна громадськість. 

Як писав КУРС, члени науково-технічної ради НПП "Дністровський каньйон" висловили обурення рішенням Міністерства екології і природних ресурсів України спорудити каскад з шести гідроелектростанцій у верхів'ї Дністра. "Дністровський каньйон як одне з семи природних чудес та туристична перлина України перестане існувати, застерігають науковці. Результати втручання будуть вбивчими: Дністер перетвориться з ріки гірського характеру на каскад ставків із слабопроточною водою… Будівництво гребель призведе до підняття рівня води у Дністрі до такого, яким воно було при катастрофічному паводку 2008 року. Мешканцям сіл на берегах ріки доведеться відселятися. Катастрофічними наслідками загрожує будівництво ГЕС фауні і флорі ріки – загинуть рідкісні червонокнижні риби, земноводні, рослини. Про розвиток туризму на Дністрі, який набуває все більшої популярності, можна буде забути. В довгостроковій перспективі екологічні наслідки для регіону – непередбачувані",  застерігають фахівці. 

Як повідомляв КУРС, екоактивісти пропонували притягнути посадовців Мінекології, а також Тернопільської та Івано-Франківської облдержадміністрацій до кримінальної відповідальності за наміри збудувати каскад ГЕС на верхньому Дністрі. Ще в 2015 році Івано-Франківська обласна рада проголосувала за повну заборону будівництва ГЕС на Дністрі. Громади сіл Городниця та Нижнів тоді ж прийняли рішення про заборону будівництва електростанцій та каскаду водосховищ на Дністрі.

Втім, це не зупинило керівництво "Укргідроенерго": компанія не відмовилася від намірів і в лютому 2018-го року заявила про початок вишукувальних робіт. "Компанія Укргідроенерго пропонує створити до 6 невеликих (камерних) штучних водойм для ГЕС середньої потужності, які природно вписуються в існуючий ландшафт карпатської території, збільшать берегову лінію для розміщення осередків відпочинку як для місцевих мешканців, так і для численних туристів, а також суттєво покращать місцеву транспортну інфраструктуру",  намагається заспокоїти місцеві громади компанія.

3

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: