fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • "Необхідно зберегти фінансову самостійність ОТГ в організації надання медичних послуг", – Ольга Галабала

"Необхідно зберегти фінансову самостійність ОТГ в організації надання медичних послуг", – Ольга Галабала

Політика 17:12, 27.10, 2017

Держава повинна зберегти фінансову самостійність об'єднаних територіальних громад в частині надання медичних послуг.

На цьому наголосила очільниця фракції "ВОЛЯ", член Ради партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" Ольга Галабала під час сьогоднішнього сесійного засідання облради. 

На сесії про проблему фінансування галузі охорони здоров'я, зокрема в Матеївецькій ОТГ, повідомив депутат, голова ОТГ Петро Книшук. 

"Фахівців у сфері медицини не було, тому ми передали субвенцію в район. Тоді нам не вистачало у медицині 700 тисяч гривень. Ми субвенцію вчасно віддаємо. Але, як бачимо, грошей знову вистачає. Тому на 8-му місяці після створення ОТГ ми заявили, що потрібно назад повернути питання медицини у відання громади. І тепер нам вистачає грошей і на бензин, на виїзд лікарю, і на медикаменти", – зазначив Книшук. 

Ольга Галабала звернула увагу на те, що зараз громади самі визначають структуру охорони здоров’я на території своєї ОТГ. Втім, з наступного року вони можуть бути позбавлені незалежності в організації надання медичних послуг в ОТГ.  

"Це стосується не лише Матеївецької громади. Люди починають отримувати кращі медичні послуги, коли самоорганізовуються. Зараз є законопроект, і з наступного року ОТГ не зможуть робити так, як зробила Матеївецька. Фактично кошти віддаватимуться на вторинний рівень, а потім знов спускатимуться в ОТГ, і це суттєво погіршить фінансову незалежність ОТГ і можливість організації належної медичної допомоги. Тому дуже важливо зберегти фінансову самостійність в частині надання медичних послуг в ОТГ", – наголосила Галабала.

"Петро Книшук розказав про реальний стан речей, які відбуваються у громадах. У нас було виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я і соціальної політики, і ми мали змогу відвідати сільські амбулаторії. Враження дуже сумні, оскільки багато років ці заклади не отримували адекватного фінансувавання", – додав депутат фракції "ВОЛЯ" партії "Рух нових сил" Олег Атаманюк. 

Він звернув увагу на ще одну проблему – до кінця липня всі жителі держави мають бути внесені в єдину електронну базу з прив'язкою до конкретного лікаря первинної ланки. Втім, в. о. керівника ДОЗ Микола Стовбан так і не зумів пояснити, як на практиці ця система функціонуватиме в області.

"До кінця липня 2018 року всі лікарі первинної ланки та пацієнти мають бути зареєстровані в єдиній електронній базі з обранням конкретного лікаря, який буде надавати послуги на первинній ланці. 
На жаль, від в. о. директора ДОЗ ми так і не почули, як вирішуватиметься це на рівні області, а часу вже залишилось обмаль. Ми можемо отримати таку ситуацію, що в серпні не буде ні адекватного фінансування первинної ланки, ні, відповідно, можливості отримати якісну медичну допомогу", – відзначив Атаманюк.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: