fbpx

Непрямий підкуп виборців та інші порушення, – ОПОРА про кампанію до ВРУ в окрузі №85

Суспільство 21:22, 15.07, 2016

Під час цієї передвиборчої кампанії на Прикарпатті не було зафіксовано діяльності виборчих благодійних фондів кандидатів, – результати громадського спостереження від мережі ОПОРА.

Під час проміжних виборів народних депутатів України в окрузі №85 помітну виборчу активність, за спостереженнями ОПОРИ, проявили менше половини з усіх зареєстрованих кандидатів. У червні агітаційна активність спостерігалася за 13 кандидатами, у липні перелік активних кандидатів поповнився ще чотирма. Загалом з 37 кандидатів виборчу активність проявляли 17.

Процедури окружна виборча комісія дотримується, перешкод роботі спостерігачів не зафіксовано.

Натомість, дільничні виборчі комісії розпочали роботу із порушенням термінів. Вчасно перше засідання провели лише 7 ДВК, інші 159 ДВК провели перше засідання з порушенням термінів через велику кількість осіб, включених до складу ДВК, які проживають за межами області. Мова йде про технічних членів ДВК від технічних кандидатів. На даний момент технічні особи у ДВК замінені на осіб, що проживають в межах округу. За оцінками ОПОРИ, ДВК сформовані  на 50% з осіб, яких до складу виборчих комісій делегували технічні кандидати.

Найтиповішими виборчими порушеннями є поширення агітаційних матеріалів у невідведених для цього місцях, поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних та дії, що можуть містити ознаки непрямого підкупу виборців.

Поширення агітаційних матеріалів у невідведених місцях (двері під’їздів, паркани, електроопори, дерева, вуличні ліхтарі тощо) зафіксовано під час здійснення агітації за кандидатів Миколу Гошовського (партія «Патріот»), Анжелу Яровату (Радикальна партія Олега Ляшка), Олега Савку (Народний Рух України), Віктора Шевченка (Українське об’єднання патріотів – УКРОП), Оксану Тебешевську (ВО «Свобода»), Андріана Волгіна (Сила людей), Валерія Шаповалова (Європейська партія України) та самовисуванців Святослава Кавінського, Олега Нижника, Андрія Гнатіва, Михайла Глаговича, Володимира Цвіля.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ фіксували  факти поширення агітації без вихідних даних – плакати з лозунгом «Насалик!!! Руки геть від Глаговича!!!», білборди Ольги Сікори (ВО «Батьківщина») «Ми змусимо владу: знизити тарифи, підняти зарплати та пенсії та рахуватися з людьми» та банери Андріана Волгіна (Сила людей) «Нова політика без олігархів».

Під час агітаційної кампанії виявлені випадки організації  або кандидатом в народні депутати України Віктор Шевченком («Українське об’єднання патріотів  ̶  УКРОП») або його соратниками, безкоштовних турів для виборців округу у туристичний комплекс «Буковель». Із відповідного приводу спостерігачі ОПОРИ звернулися до правоохоронних органів для встановлення усіх обставин імовірного порушення законодавства, оскільки з наявної у відкритих джерелах інформації учасникам турів, крім безкоштовного перевезення автобусом, також надавалися безкоштовні екскурсії, харчування, катання на підйомнику тощо.

Агітація, що може містити ознаки непрямого підкупу виборців, також характерна для самовисуванця Володимира Цвіля. 1 липня кандидат подарував мешканцям Калуша дитячий майданчик у одному з мікрорайонів міста. Відкриття майданчика супроводжувалось згадкою, що він збудований завдяки кандидату, який був присутній під час заходу. Згодом на сторінці кандидата у Facebook з’явилася інформація, що то подарунок не від кандидата, а від німецького підприємця. Відповідні обставини мають ознаки порушення не лише обмежень щодо ведення передвиборної агітації шляхом надання товарів, послуг, інших матеріальних цінностей, а й участі іноземного громадянина у передвиборній агітації.

Щодо «чорного піару», то ОПОРА зафіксувала поширення листівки-звернення від начебто Президента України Петра Порошенка «на підтримку» Сергія Насалика (Блок Петра Порошенка «Солідарність»), а також звернення від самого кандидата Насалика. Представники кандидата відкинули власну причетність до виготовлення відповідних матеріалів, а їх зміст об’єктивно не відповідає виборчим інтересам кандидата. Ще один факт «чорного піару» – листівка «До влади рветься релігійний мракобіс» проти кандидата Олега Савки (Народний Рух України).

ОПОРА також виявила порушення частини 5 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», якою заборонено розміщувати агітаційні матеріали та політичну рекламу на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. 08 липня 2016 у Палаці культури «Мінерал» міста Калуш  у одному з робочих кабінетів спостерігач виявила друковані матеріали передвиборної агітації кандидата у народні депутати Сергія Насалика (Блок Петра Порошенка «Солідарність»).

Проміжні фінансові звіти про використання коштів з виборчого фонду подали 13 кандидатів. Про 24 кандидатів порушників, які не подали звіт, ОВК повідомила ЦВК і Національну агенцію із запобігання корупції. Проігнорували вимоги Закону про надання фінансового звіту 24 кандидати: Андрій Гнатів, Ганна Добровольська, Мар’ян Дорош, Сергій Дяченко, Оксана Казакова, Володимир Клюс, Роман Король (УНА-УНСО), Ірина Кривошея, Юрій Крилишин, Олена Кухар, Ганна Левченко, Емілія Міллер, Сергій Мірошник, Олег Нижник, Юрій Опалінський, Валентина Орєхова, Вадим Підопригора, Павло Платонов, Олександр Сачко, Оксана Сорока, Тетяна Струць, Роман Черненко, Валерій Шаповалов (Європейська партія), Марина Шутова.

Цікаво, що під час цієї передвиборчої кампанії на Прикарпатті не було зафіксовано діяльності виборчих благодійних фондів кандидатів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: