fbpx

Нестабільна гривня зробила "подарунок" продавцям мікрохвильовок і алкоголю

Економіка 09:33, 20.12, 2014

Різке зростання курсу долара зробило рітейлерам несподіваний сюрприз – побоюючись стрибка цін, покупці розкуповують елітний алкоголь, ювелірні прикраси і побутову техніку.

Мережі скористалися ажіотажем і спішно переглядають ціни, передають Коментарі.
За словами провідного менеджера однієї з відомих торговельних мереж, в цьому році новорічні розпродажі у торговельних центрах, які торгують побутовою технікою і електронікою, почалися на тиждень раніше ніж зазвичай. "З 12 по 18 грудня реалізували практично в два рази більше техніки порівняно з аналогічним періодом минулого року", – уточнив він.
Продавці техніки  не єдині, хто відчув зростання продажів.
"Деякі ресторани намагаються закупити більше імпортної алкогольної продукції, тому в першій половині грудня продажі зросли на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року",  розповідає директор однієї з дистриб'юторських компаній.
Активніше українці стали купувати і ювелірні прикраси: продаж зріс на 10% у порівнянні з іншими місяцями цього року, констатує власниця мережі ювелірних виробів. "Але до рівня продажів минулого року ще далеко",  уточнила вона.
Співвласник компанії мережі товарів для дому, аксесуарів, косметики та одягу розповідає, що продажі товарів для дому з початку грудня зросли на 18% порівняно з аналогічним періодом 2013 р., порівняно з листопадом вони збільшилися у два з половиною рази, додав він.
У грудні цього року багато рітейлерів не розраховували на традиційні передноворічні розпродажі. Роздробу допомогла різка девальвація гривні, яка за кілька днів на чорному ринку впала до історичного значення $22/грн. "Якби не ситуація, що склалася, то продажі не були б такими високими",  вважає один з торгових експертів.
Як уточнило інше джерело, покупці надають перевагу товарам, придбати які вони планували раніше. "У деяких випадках споживачі готові позичити суму, якої їм не вистачає на придбання потрібної продукції", – додав експерт. Він пояснив, що саме тому, наприклад, продаж в магазинах одягу не зріс. Зате продаж телевізорів, а також великої побутової техніки: холодильників, пральних машин та іншого б'є рекорди.
Мережі не забули скористатися різким стрибком попиту. Наприклад, середні ціни на побутову техніку та електроніку з початку грудня піднялися на 51,5%, а ювелірні прикраси подорожчали на 57%.
У той же час, директор мережі будівельних супермаркетів повідомив, що приводу для оптимізму немає, оскільки в 2015 р. продажі будуть нижчими, ніж нинішнього року. Частково експерти пов'язують це з подальшим зростанням цін на товари і прогнозують, що багато українців з цієї причини відмовляться купувати товари за такими високими цінами. Рітейлери почнуть закривати неприбуткові торгові точки і переглядатимуть асортимент на користь недорогої продукції.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: