fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • У Франківську цьогоріч почнуть впроваджувати електронні квитки у громадському транспорті, завершать наступного року

У Франківську цьогоріч почнуть впроваджувати електронні квитки у громадському транспорті, завершать наступного року

Суспільство 15:48, 19.01, 2018

Першим на електронний квиток переведуть автопарк "Електроавтотрансу". А до 1 січня 2020 року на новий спосіб оплати перейдуть усі перевізники незалежно від форми власності.

На громадські слухання проекту рішення виконавчого комітету міської ради "Про порядок справляння плати за проїзд у міському пасажирському автомобільному та електричному транспорті Івано-Франківська" франківці, на жаль, не прийшли. На слуханнях були тільки журналісти.

За словами керівника УТіЗ Олега Ганчака, в організації розрахунків за перевезення з пасажирами є кілька важливих змін, які потрібно прийняти.

Проектом рішення пропонується:
1) затвердити нову редакцію порядку справляння плати за проїзд у міському пасажирському автомобільному та електричному транспорті Івано-Франківська;

2) встановити, що оплата проїзду відповідно до вимог цього порядку та пільговий (в т. ч. безкоштовний) проїзд проводиться з моменту обладнання пасажирського транспорту системами для автоматизованої системи обліку оплати проїзду, але не пізніше:
– з 01.01.2019 р. – для пасажирського транспорту КП "Електроавтотранс";
– з 01.01.2020 р. – для всіх одиниць міського пасажирського транспорту автобусної мережі Івано-Франківська незалежно від форми власності;

Однак Ганчак наголошує, що терміни, вказані в проекті рішення, – крайні, а при нагоді автоматизовані системи впроваджуватимуться якомога швидше.

3) внести відповідні зміни до порядку надання послуг з перевезення пасажирів у міському пасажирському транспорті загального користування.

За словами Ганчака, на період обладнання автотранспорту автоматизованими системами з оплати проїзду потрібно буде купувати і одноразові квитки. 

Одноразовий квиток працюватиме протягом певного етапу і діятиме для гостей міста, які не матимуть "карток іванофранківця". Останні надаватимуть право пільгового проїзду для пенсіонерів, а звичайні користувачі громадського транспорту зможуть їх купувати в точках продажу та поповнювати в певних боксах. 

Інновація спершу впроваджуватиметься в КП "Електроавтотранс". Нові автобуси, які вже цього року планують закупити, відразу будуть оснащуватися автоматизованим обладнанням.

Як писав КУРС, протягом п'яти років франківський "Електроавтотранс" купить 75 тролейбусів та 50 автобусів.

Наразі мова про підняття тарифів на проїзд у транспорті не йде. Ганчак каже, що питання однозначно порушуватимуть у майбутньому, однак у "січні-лютому-березні це питання не буде підніматися". Хоча днями перевізники із вимогою підняти вартість проїзду у громадському транспорті до 5 грн. заявили про дводенний стайк.

Ганчак також зауважив, що з перевізниками будуть шукати компроміси щодо перевезення учнів. До кінця цього навчального року діє договір і тому учні їздитимуть у громадському транспорті безкоштовно у відповідний час.

"Ми плануємо до 2020 року зробити контакт водія з грошима неможливим", – сказав Ганчак.

"Впровадження системи дасть можливість контролювати кошти, які поступають комунальному підприємству. Також буде можливість контролювати пасажиропотік",  зауважує про переваги Ганчак.

УТіЗ зможе коригувати кількість необхідних транспортних засобів на тому чи іншому маршруті. Встановлення цієї системи убезпечить пасажирів від небезпечних ситуацій на дорогах, адже водії не будуть відволікатися на розрахункові операції з пасажирами.

Через 30 днів проект рішення буде винесений на розгляд сесії міської ради.
Пропозиції приймаються до 09 лютого:
1) в управлінні транспорту і зв’язку (вул. Грушевського, 21, тел. 55-19-13, 55-19-90)
2) електронною поштою – if_transport@ukr.net

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: