fbpx

Нововведення у галузі охорони здоров’я. Чи стане краще?

Здоров'я 20:33, 24.11, 2016

Міністерство охорони здоров'я пропонує, щоб лише З0% медичної субвенції, яку держава виділяє об'єднаним територіальним громадам, залишалися в бюджетах ОТГ на первинну ланку медицини, а 70% спрямовувалися на вторинну медицину. Також в планах міністерства запровадження електронної картки та реєстру пацієнтів.

Про це йшлося під час Форуму місцевого самоврядування "Секторальні реформи в призмі децентралізації: освіта, охорона здоров’я, соціальний захист населення, адміністративні послуги", який проводила Асоціація міст України. В ньому взяли участь представники міністерств, голови ОТГ, депутати та ін.

Найбільше голів громад обурила концепція фінансування медзакладів, за якою ОТГ будуть отримувати з держбюджету тільки 30% медичної субвенції на первинну ланку (ФАПи та амбулаторії), а 70% коштів будуть спрямовуватись на вторинну (у районні лікарні).

Своє обурення щодо такої пропозиції міністерства висловила і депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Ольга Федишина, яка зазначила що цей розподіл є неприпустимим та не може бути однаковим для всіх ОТГ.

"Не може бути уніфіковане правило для всіх, адже є приклади громад, які навіть за існуючої системи фінансування судились у 2016 році за своє право отримувати кошти. Наприклад, в ОТГ є медзаклад, в якому прийняли декілька сотень пологів на рік, в той час в центр району з цієї ОТГ поїхало народжувати тільки 35 пацієнток. Тому це несправедливо в ОТГ залишати тільки 30%, а 70% передавати на районний рівень, оскільки більша частина послуг надана в самій ОТГ", – пояснила Федишина.

Також на форумі заступник міністра охорони здоров’я повідомив, що в першому півріччі 2017 року буде створено електронну картку пацієнта та реєстр пацієнтів. Це дозволить зрозуміти кількість наданих послуг, пацієнтів і те, за якими конкретно медпослугами вони звертаються та до яких лікарів. Також в планах міністерства перехід на страхову медицину.

Крім того, запроваджуючи таку систему, необхідно забезпечити лікарів комп’ютерами та інтернетом, що не під силу сільському бюджету.

"Важко уявити, як в сільській місцевості можна цю систему втілити життя, адже в кожному селі має бути ноутбук, інернет. А цього зараз немає. Окрім того, представники міністерства не озвучили нічого, що б стосувалося утворення госпітальних округів – як вторинної ланки для надання спеціалізованих медичних послуг. Як відомо, Кабінет Міністрів України досі не схвалив методику формування госпітальних округів", – сказала Федишина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: