fbpx

Новий годинник на франківській ратуші не потрібен: активісти знайшли майстра, який полагодить теперішній

Суспільство 20:28, 08.07, 2018

Новий годинник Київського годинникового заводу, який планують встановити на франківській ратуші, обійдеться місту у півмільйона гривень. Відремонтувати старий можна за 100 тисяч гривень.

Про це активіст Юрій Козакевич повідомляє у спільноті "Франківськ який треба берегти".

Активісти, які працюють над збереженням старого Івано-Франківська, знайшли майстра-годинникаря, який 11 років тому особисто виготовив годинник для франківської ратуші і дав на всі механічні частини довічну гарантію.

Зараз майстер готовий відремонтувати і осучаснити механізм годинника на ратуші за один день.

"Звати майстра Олексій Бурнаєв, він мешкає у Львові і вже багато років займається виготовленням і обслуговуванням вежевих годинників, курантів і карильйонів. На рахунку майстра 70 робіт по всій Україні – Київ, Сімферополь, Мукачево, Львів, Бучач, Коломия",  пише Юрій Козакевич.

Раніше активісти "Франківськ який треба берегти" пояснили, чому не варто замінювати годинник на міській ратуші.

Теперішній годинник є точною копією автентичного годинника, який висів на ратуші з дня її побудови і до 2007 року. З 2005 року старий годинник ламався і часто не працював, і тому станом на 2007 рік тодішньою мерією було прийняте рішення виготовити копію оригінального годинника, спроектованого ще архітектором 4-ї франківської ратуші Станіславом Треля. Саме це і зробив майстер-годинникар.

Циферблат – зробили наближену копію, механізм  виготовили на той час сучасний. Вага кожного годинника становить 50 кг. Для виготовлення годинника використовували шведську сталь, механічні елементи (шестерні, втулки) виключно металеві довговічні.

"З моменту встановлення годинника у 2007 році ремонт і обслуговування не проводилось. У 2016 році Міськсвітло запросило майстра для огляду годинника і складання кошторису на необхідні роботи. На 2017 рік в бюджеті відповідно вже було закладено 100 тис. грн",  пише Козакевич. 

Ці гроші мали піти на наступні роботи:

1. Виготовити захисні жалюзі і за допомогою альпіністів встановити їх в куполі ратуші. 
Мабуть, тим діячам, які робили чудо-купол з фальш-золота, чогось не вистачило і ратуша залишилась з відкритими віконними отворами, через які в ратушу затікає дощ і залітають голуби. Одна з чергових злив спричинила замикання електрики годинника.

2. Чистка механізму годинника від бруду і усунення наслідків втручання через неналежну експлуатацію. За час експлуатації годинника механізм постраждав від будівельного бруду, який потрапив на годинник під час ремонтних робіт, які проводились на верхніх ярусах 

3. Перенесення і оновлення звукових динаміків з балкона оглядового майданчика в люки купола.

4. Оновлення і осучаснення механізму годинника. А саме: автоматичне переведення зима/літо, супутникове самонаведення, автодокручування, оновлення акумуляторів.

Однак, за словами активіста, у 2017 році передбачені кошти до майстра так і не потрапили, а майстер одержав коментар від влади міста: "гроші пішли на інший проект". В 2018 році Міськсвітлу не вдалось порозумітись із майстром. 

"Міськсвітло заявляє, що майстер відмовився ремонтувати і подаватись на Прозоро. Майстер ж запевняє, що працює через Прозоро у інших містах України і з радістю б погодився відремонтувати свій годинник, однак йому ніхто не пропонував.

Натомість у влади міста виникла ініціатива закупити абсолютно новий годинник за 500 тис. грн з новим дизайном у КГЗ",  розповідає Козакевич.

Активісти пропонують франківській міськраді логічний та ощадливий варіант. Замість придбання годинника за 500 тисяч залишити старий циферблат, а механізм відремонтувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: