fbpx

Новий лідер Володимир Гергелюк став учасником зустрічі YES. ФОТО, ВІДЕО

Політика 16:55, 21.09, 2018

Володимир Гергелюк, учасник проекту "Нові лідери", керівник "Народного контролю" на Прикарпатті, взяв участь у 15-й Щорічній Зустрічі YES! (Ялтинської Європейської Стратегії), яка відбулася 13-15 вересня в Мистецькому Арсеналі у Києві.

Понад 600 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів та експертів із 28 країн відвідали конференцію, щоб обговорити найактуальніші проблеми та перспективи України та світу. Основні питання: майбутні загрози суспільству, економіці та політиці; які глобальні виклики чекають на нас; відносини Сполучених Штатів, ЄС, НАТО, Російської Федерації; як захистити демократію від маніпуляцій іззовні та як протидіяти дезінформації. Особлива увага була приділена викликам, із якими зараз стикається Україна на шляху свого розвитку, в світлі майбутніх президентських та парламентських виборів. 

1

Зустріч проходила в форматі різноманітних тематичних панелей, де доповідачами були провідні українські та світові лідери думок, які висловили своє бачення нинішніх і майбутніх процесів у всіх сферах життя суспільства: Кондоліза Райс, Майкл Макфол, Джаред Коен, Курт Волкер, Андерс Фог Расмуссен, Мануель Вальс, Тоні Блер, Карл Більдт, Пет Кокс, Білл Макглашан, Александр Кваснєвський, Річард Хаасс, Білл Форд, Алехандро Альварґонзалес, Валдіс Домбровскіс, Боно, Петро Порошенко, Святослав Вакарчук та ін.

На своїй ФБ-сторінці Володимир Гергелюк відзначив, що участь в YES вже принесла перші позитивні результати:

"Зокрема, заручився підтримкою міністра культури України пана Євгена Нищука щодо проекту парку середньовічної культури "Галицький замок". Пан міністр висловив повне сприяння проекту. Також від імені оргкомітету фесту запросив пана Євгена на наступний рік відвідати "Галицьке лицарство". Парку середньовічної культури у м. Галичі бути! 

Мав цікаву розмову з Георгієм Вашадзе, який долучений до формування Антикорупційного суду. Пан Георгій запевнив мене, що новостворений антикорупційний орган запрацює вже наступного року. Грузинський реформатор зазначив, що вплив та моніторинг міжнародних експертів дуже вагомий в частині прозорості відбору кандидатів до АСУ і ці люди виноситимуть реальні вироки".

2

Гергелюк на панелі щодо євроінтеграції звернувся до віце-прем'єр-міністра України з питань євроінтеграції пані Климпуш-Цинцадзе щодо проблеми відновлення українськими громадянами, які перебувають за кордоном, втрачених документів.

"Був конкретний випадок з Ярославом Сергенюком з Івано-Франківська, коли він, повертаючись зі своєю сім’єю з відпустки, втратив документи у Польщі. Польська поліція за 30 хв. надала довідку для пересування ЄС, а українське консульство повідомило, що тимчасові документи видадуть через 3 дні, бо немає бланків, та і вартість такого відновлення досить висока. Тільки після цього можна потрапити до України. Цей випадок отримав дуже великий резонанс, тому що з такими ситуаціями стикаються багато наших співгромадян. Пані Іванна Климпуш-Цинцадзе пообіцяла вивчити цю проблему та дати свої механізми щодо її вирішення", – заявив активіст.

Однією з найцікавіших для наших громадян була зустріч з українським співаком Святославом Вакарчуком. Основними тезами його доповіді були: "Ключі до вирішення наших проблем заходяться в Україні, і тут головне внутрішня корупція". А виступ Вакарчук завершив словами "Все тільки починається!"

Також у рамках конференції учасники проекту "Нові лідери" зустрілися з президентом Польщі (1995-2005 рр.) Олександром Кваснєвським. За ранковим сніданком вони обговорили польсько-українські відносини. Пан Олександр ствердив, що він є другом України та стоятиме на цій позиції і завжди необхідне взаєморозуміння з обох сторін. Володимир Гергелюк спитав у пана Кваснєвського, за рахунок чого живуть польські місцеві громади. Кваснєвський зауважив, що, крім місцевих податків, програми Євросоюзу щодо розвитку місцевих громад мають розмір 3-4 мільярди євро. Також активіст запросив пана Кваснєвського на фест "Галицьке лицарство" та виявив сподівання, що польські лицарі візьмуть участь наступного року в нашому турнірі у Галичі. Тож брендована футболка фесту їде у Польщу до колекції польського президента.

Під час розмови з американським дипломатом Майклом Макфолом Гергелюк запитався, як контролюються кошти, які американська сторона виділяє українському уряду. Відповідь була коротка та влучна: "Якомога більша прозорість витрачання коштів!"

3

Гергелюк зазначив: "Величезна подяка оргкомітету проекту "Нові лідери" за надану можливість побувати на YES та отримати досвід від спілкування з українськими та міжнародними лідерами. Дискусії, які відбувалися на YES, дають розуміння ситуації в нашій державі та світових, глобальних проблем в цілому!"

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: