fbpx

Новий рік без снігу: синоптик розповіла, чого чекати від цьогорічної зими

Суспільство 21:26, 24.11, 2017

Впродовж усієї зими будуть плюсові температури і ожеледиця.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила завідувач відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова.

"Цієї зими на більшій частині України середньомісячні температури очікуються в межах норми і вище норми. Такого холоду, як прогнозували в пресі, в наших розрахунках немає", – сказала Мартазінова.

Так, у грудні середньомісячна температура повітря буде в межах середнього багаторічного значення: – 3…- 4 градуси на більшій частині території України. Ближче до заходу України температура буде вища на 1-2 градуси і становитиме близько 0 градусів.

У грудні опади в межах середньомісячної багаторічної норми слід чекати в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Сумській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Хмельницькій і Львівській областях, а також у Криму.

У Тернопільській, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській і Полтавській областях у грудні буде дефіцит опадів. Вище норми опади очікуються у Волинській і Рівненській областях, на сході України – в Донецькій і Луганській областях.

У січні слід чекати чергування похолодань і потеплінь.

Середньомісячна температура на більшій частині території України буде на 1-2 градуси вище за середньомісячні багаторічні значення і становитиме – 5…- 6 градусів. Тільки в Одеській області температурний режим збережеться в межах норми для цієї пори року.

Водночас на початку січня в Україну прийде північно-західний холодний фронт, з яким будуть пов'язані різкі похолодання, а також штормові явища в Чорному морі.

У січні також очікується надлишок опадів або опади в межах норми в північних, у західних і північно-західних областях країни. Також вище норми опади прогнозують у Криму і Донецькій області. У Кіровоградській, Миколаївській, Дніпропетровській, Харківській і Луганській областях у січні очікується дефіцит середньомісячної норми опадів.

"Сніговий покрив буде не дуже високий, але сподіватимемося, що він все-таки буде. Тому що ще очікуються плюсові температури в січні, а це означає, що буде ожеледь, ожеледиця", – уточнила Мартазінова.

У лютому по всій території середньомісячна температура повітря очікується на рівні від -3 градусів і вище – до – 5…- 6 градусів на сході. На півдні – близько 0 і -1 градуса, що теж, за словами метеоролога, вище за середні багаторічні значення на 1-2 градуси.

В останній місяць зими дефіцит опадів спостерігатиметься в західних, північно-західних і центральних районах, на півдні, в Дніпропетровській і Харківській областях.

"Це погано для кінця зими, тому що саме лютий готує для сільського господарства запас вологи", – резюмувала Мартазінова.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: