fbpx

Нинішня готовність українців до протестів така ж, як і в лютому 2014-го – опитування

Політика 10:46, 30.12, 2014

Згідно із результатами дослідження, 43,3% респондентів готові брати участь в акціях соціального протесту.

Рівень готовності українців до участі в акціях соціального протесту значуще не змінився в грудні 2014 року, порівняно з лютим, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), передає Дзеркало тижня.

Так, в лютому 2014 в акціях протесту були готові брати участь 42,2% дорослих жителів України, а в грудні частка таких людей склала 43,3%.

Найбільша кількість людей, як і раніше, готові піти на такі форми соціального протесту, як участь у виборчій кампанії (29%), збір підписів під колективними відозвами (16,5%), санкціоновані мітинги і демонстрації (15,8%).

Істотно менше людей готові особисто брати участь у страйках (5,8%), пікетуванні державних установ (4%), несанкціонованих мітингах (3%), бойкотувати рішення адміністрації або органів влади (2,6%) або погрожувати страйком (2,3%).

Близько 1% дорослих жителів України у разі необхідності готові до таких кроків як створення незалежних від владних структур збройних формувань, голодування протесту або захоплення будівель.

Зазначається, що до участі в акціях протесту високою мірою готові і чоловіки, і жінки, різного віку (крім літніх людей старше 70 років), мешканці міст і сіл. "Загальний рівень готовності до участі в акціях протесту зростає з рівнем освіти – в першу чергу за рахунок того, що серед людей з високим рівнем освіти більше тих, хто готовий брати участь у виборчих кампаніях і займатися збором підписів під колективними відозвами",  йдеться в результатах дослідження.

Згідно із опитуванням, найвищу готовність до участі в акціях протесту продемонстрували жителі західних областей  59%, серед жителів південних областей готові протестувати 46%, а серед жителів східних і центральних регіонів  по 35%.

Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології з 1 по 19 грудня 2014 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2011 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (крім АР Крим).

У Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, контрольованих Україною, в Донецькій області дослідження проводилося і на територіях, контрольованих і на територіях, не контрольованих Україною. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3%.

Повідомлялося, що у Майдані брав участь кожен п'ятий українець. Згідно з підрахунками фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" і КМІС, з них 5% брали участь в акціях протесту у Києві, 6%  в інших містах чи селах, ще 9% допомагали мітингувальникам (продуктами, речами, грошима), йдеться у звіті за результатами дослідження, проведеного згаданими установами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: