fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Обіцяли тисячі фунтів, а віддавали в рабство: викрили банду, яка наживалася на працевлаштуванні прикарпатців у Великобританії

Обіцяли тисячі фунтів, а віддавали в рабство: викрили банду, яка наживалася на працевлаштуванні прикарпатців у Великобританії

Суспільство 21:57, 11.08, 2017

Гастарбайтерів шантажували розправою над рідними на батьківщині і змушували впродовж року-півтора відробляти витрачені на них гроші.

Жертвами міжнародної банди торговців людьми були мешканці Івано-Франківської та Тернопільської областей. Зловмисники обіцяли людям легальне працевлаштування у Великобританії, але насправді ті потрапляли в трудове рабство, повідомив начальник відділу Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, майор поліції Андрій Гаманюк.

Схема працювала так, інформують Факти. Жертвам оформляли трудові візи на роботу в Польщі. Це було потрібно для того, щоби люди в’їхали на територію Європейського Союзу. З Польщі їх переправляли до Литви. Там учасники банди-місцеві мешканці різними способами добували справжні паспорти та водійські посвідчення громадян Литви. Розподіляли між гастарбайтерами документи так, щоби вони були схожі на справжніх власників.

"Щоби подібність була якнайбільшою, використовували грим, парики тощо",  додає помічник начальника Держприкордонслужби України Олег Слободян. 

Якщо ж потрібних документів, які давали право на в’їзд до Великобританії, роздобути не вдавалося, українців переправляли нелегально – в тайниках, які були облаштовані у фурах дальнобійників. Маршрутів такої доставки було кілька. 

"Організатори таких поїздок до Великобританії обіцяли, що заробітчани будуть отримувати від 4 до 7 тисяч фунтів стерлінгів в місяць. Люди погоджувалися, бо розраховували за короткий час заробити потрібну суму, наприклад на купівлю квартири, – розказує Слободян. – Натомість люди отримували копійки".

Вони попадались на тому, що треба було повернути гроші, витрачені на переправлення до Англії. Бандити виставляли рахунок 4,2-4,7 тисяч фунтів. Казали: заробите, віддасте, а вже потім будете працювати на себе. 

Людей влаштовували на тяжку низькооплачувану роботу – доглядати скотину на фермі, збирати врожай, мити машини чи посуд в кафе. Зарплату заробітчани отримували через посередників. Ті видавали на руки зовсім небагато грошей під приводом, що решта йде в рахунок погашення боргу. 

Відробляти борг людям доводилося по року-півтора. Щоби тримати людей під контролем, бандити били їх чи погрожували розправитися з рідними в Україні. 

Жили заробітчани в дуже тяжких побутових умовах, в тісних кімнатах, селили разом і чоловіків, і жінок. 

Як саме вийшли на банду, правоохоронці не повідомляють, оскільки зараз йде слідство. 

"Можемо сказати, що операцію з викриття цього нелегального каналу перевезення людей почали ще в листопаді минулого року, – додає Олег Слободян. – Ймовірно, жертвами зловмисників стали близько 200 людей".  

"Нам відомі імена 30 жертв, на жаль, не всі погоджуються на співпрацю зі слідством,  повідомив Андрій Гаманюк.  Затримала українських заробітчан литовська поліція. Спочатку двох не пустили на борт через підозру у підробці документів. Бандити відвезли їх до литовських фермерів, де в цей час своєї відправки у тайниках фури чекали ще дві партії заробітчан. Людей розмістили на орендованих квартирах, де їх і затримали". 

Від початку цього року Департамент боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, ліквідував 11 каналів нелегальної переправки українців до країн ЄС. Ще 8 – в розробці. 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: