fbpx

Облрада не підтримала прозорості бюджету і буде кулуарно ділити десятки мільйонів, – ВОЛЯ

Політика 16:22, 26.12, 2016

Десятки мільйонів вільних залишків, як і більшість грошей обласного бюджету, ділитимуться кулуарно без сесії облради, за рішенням голів облдержадміністрації, обласної ради та бюджетної комісії, без застосування електронної системи "ProZorro", а кошториси видатків комунальних закладів і надалі залишатимуться невідомими.

Такі норми ховаються в обласному бюджеті на 2017 рік, який прийняли на сесії обласної ради 23 грудня, інформує прес-служба партії "ВОЛЯ".

"На превеликий жаль, після ганебної практики прийняття державного бюджету ми маємо приклад прихованих норм чергового дерибану і місцевих бюджетів, зокрема обласного", – йдеться в повідомленні.

В бюджеті знову закладена норма, за якою вільні залишки – кошти, які не використали за попередній рік – розподілятимуть міжсесійно за розпорядженнями голови ОДА і голови облради з подальшим погодженням бюджетної комісії.

"На моє переконання, це неправильна практика. Будь-які гроші обласного бюджету є грошима наших платників податків. Це означає, що вони мають розподілятися виключно у відкритий спосіб. Єдиний такий спосіб, який передбачений законодавчо, – це прийняття рішень на сесії обласної ради",  зазначила депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Ольга Федишина.

Тому Федишина ставила на голосування пропозицію до бюджету, згідно з якою спочатку це питання має розглядати постійна комісія з питань податків, бюджету і фінансів, після цього його має затвердити своїм рішенням сесія обласної ради. На превеликий жаль, виявилося, що з 74 депутатів облради лише 15 підтримали таку пропозицію.

Очільниця фракції "ВОЛЯ" Ольга Галабала додала, що ні люди, ні навіть частина депутатів не знають, про які суми вільних залишків йде мова. Станом на минулий рік їх було 21 мільйон, станом на 1 січня 2017 року їх буде більше, і ще плюс 60 мільйонів екологічних коштів, які є нерозподіленими, загалом їх може бути 80-100 мільйонів гривень.

"На сесії ми вимагали, щоб всі кошти розподілялись через сесійну залу. А це означає, що проект рішення про їх розподіл публікується на сайті за 20 днів до сесії, люди мають доступ до цієї інформації, вона публічно обговорюється в сесійній залі. Однак за прийнятим бюджетом на наступний рік в сесійній залі ми будем розподіляти лише екологічні кошти – 80 мільйонів, бюджет розвитку – 30 мільйонів, а решту грошей, а це більше 1 мільярда гривень, розподілятиметься в ручному режимі головами і тією чи іншою комісією, фактично кулуарно",  наголосила Галабала.

Сама очільниця фракції "ВОЛЯ" на сесії звернула увагу на те, що немає інформації про кошториси видатків комунальних закладів.

"В нас в області є приблизно 40 закладів медичних, але ми не знаємо, скільки грошей йде на кожну лікарню. Коли я запропонувала поправку, щоб надавали інформацію про кошториси витрат цих закладів, на жаль, її не підтримали",  зазначила депутат.

Волівці звертають увагу на чи не основну проблему: гроші розподіляють не за принципом, де є більша потреба, а за політичними квотами.

"Чому ми не можемо, наприклад, в один рік вирішити всі питання облаштування шкіл, в другий питання мостів і берегоукріплень. Кожен рік кошти ділять за політичними квотами і непрозоро розподіляють. В результатів ми не маємо майже нічого. Та коли на сесії ми намагались змінити принцип бюджету, щоб все було прозоро, щоб люди мали кошториси витрат кожного закладу, це не було підтримано",  додала Галабала.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: