fbpx

Облрада підтримала вимогу атовців: фірма регіонала-втікача не буде добувати газ на Яремчанщині

Суспільство 12:00, 10.03, 2017

Івано-Франківська обласна рада відмовила компанії одіозного регіонала-втікача Миколи Злочевського у погодженні спецдозволу на видобуток газу в Карпатах у Яремчі.

Питання погодження спецдозволу для ТОВ "ПАРІ" викликало в сесійній залі жваву дискусію. 

Як повідомляв КУРС, ТОВ "ПАРІ" належить колишньому нардепу від Партії регіонів, міністру екології в уряді Азарова Миколі Злочевському, який після перемоги Євромайдану утік з України. Компанія хотіла отримати поблизу Яремчі ділянку надр для видобутку газу. Депутатська комісія облради попередньо погодила проект рішення на користь фірми регіонала. 

З вимогою не дозволити компанії Злочевського розробляти надра на Яремчанщині на сесію прибули три десятки ветеранів АТО і активістів з Яремчі.

На сесії виступив представник компанї "ПАРІ" Василь Вітенко. Він розповів, що фірма в області вже має свердловини у Косівському і Коломийському районах. На питання про власника компанії Вітенко відповів обтічно: начебто серед засновників відбулися зміни, з'явилися іноземні інвестори. 

Голова фракції "Свободи" Михайло Королик зазначив, що фракція утримається від голосування. 

Голова фракції "ВОЛІ" Ольга Галабала повідомила, що представники компанії вводили місцеві громади в оману, аби отримати їхню згоду но розробку газового родовища. Людям свідомо не називали реального власника компанії – регіонала Злочевського, а розповідали про Олександра Кваснєвського і Хантера Байдена, які є лише запрошеними членами ради директорів, яка має дорадчий статус у фірмі. 

Галабала наполягла, щоб у рішення внесли пункт про відмову ТОВ "ПАРІ" у наданні права на видобуток. В іншому разі Держгеонадра можуть скористатися правом мовчазної згоди і самостійно надати фірмі ділянку в користування. 

За надання фірмі регіонала ділянки несподівано виступив обранець від "Батьківщини" Андрій Миронюк. "Якщо ми не будемо розвивати надра, то ми не побудуємо цю країну", – заявив він.

Також просив не підтримувати пропозицію Галабали свободівець Василь Скрипничук, бо це, мовляв, дозволить компанії оскаржити це рішення в суді.

У відповідь Галабала нагадала юристу Скрипничуку про 615-ту постанову Кабміну, пункт 9, за яким у випадку відсутності відмови обласної ради Держгеонадра мають право самостійно надавати дозвіл на користування ділянкою надр. "У разі ненадання органами, зазначеними в абзацах другому і третьому цього пункту, позитивної або негативної відповіді щодо погодження за результатами розгляду на найближчій сесії (але у будь-якому разі не пізніше, ніж через 90 календарних днів з дати отримання документів від органу з питань надання дозволу) вважається, що надання дозволу ними погоджено”,  процитувала Ольга Галабала постанову.

"Якщо ми зараз правалюємо це голосування, то ми погоджуємося на надання Злочевському дозволу на видобуток", – пояснила Ольга Галабала ситуацію. 

Однак сесія не змогла зібрати голосів за основу рішення. На пропозицію Королика депутати розглянули питання повторно. 

З другої спроби за основу рішення підтримав 71 обранець, за доповнення Ольги Галабали про відмову у погодженні дозволу проголосували 67 депутатів, за рішення в цілому – 75.

Результати голосування оплесками зустріли активісти і ветерани АТО з Яремчанщини.  

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: