fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Облрада розгляне звернення до керівництва держави щодо законодавчого врегулювання трансплантології в Україні

Облрада розгляне звернення до керівництва держави щодо законодавчого врегулювання трансплантології в Україні

Здоров'я 14:10, 25.10, 2017

На сесії Івано-Франківської обласної ради, яка відбудеться 27 жовтня в м. Тлумач, розглядатимуть звернення до керівництва держави з приводу законодавчого регулювання питання трансплантації органів в Україні.

Таке рішення прийняли на засіданні президії обласної ради. 

"В Україні плачевний стан трансплантології. При щорічній потребі в тисячах операцій з пересадки органів в Україні таких операцій проводять одиниці. За минулий рік –  тільки 126. Один із чинників, чому така ситуція на сьогодні, – це незадовільна, застаріла законодавча база, яка вузько обмежує коло тих людей, які можуть стати донорами для трансплантації",  каже депутат обласної ради від партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Олег Атаманюк.

Так, трансплатація від неродинного донора чи далекого родича заборонена.

"Тому щороку з державного бюджету ми витрачаємо величезні кошти на лікування наших пацієнтів за кордоном. Левова частка з них припадає власне на трансплантацію органів. Для прикладу, вартість трансплантації серця – 100 тисяч доларів. Трансплантація кісткового мозку  130 тисяч євро. Для більшості громадян нашої області та, зрештою, і всієї держави такі суми є непідйомними",  розповідає депутат. 

Олег Атаманюк вважає, що той, хто хоча б раз спілкувався з людиною, яка потребує трансплантації, чи з батьками дитини, якій для порятунку життя необхідна пересадка органів, той розуміє актуальність і нагальність підготовленого звернення. 

"Дуже тяжко усвідомлювати, що  життя таких пацієнтів має ціну, яку вони не можуть заплатити. Зміни до законодавчої бази, прийняття нових законів, налагодження системи транспланткоординації повинні вирішити цю проблему",  говорить депутат. 

До речі, це ж звернення до керівництва держави, ініційоване фракцією "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ", попередньо підтримали також члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та соціальної політики.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: