fbpx

Облрада сформувала "кишенькові" Наглядові ради обласних комунальних підприємств

Політика 07:19, 28.03, 2017

Депутати обласної ради під час сесійного засідання проголосували за персональний склад Наглядових рад обласних комунальних підприємств Івано-Франківського обласного бюро технічної інвентаризації та Івано-Франківськоблагроліс. Їх склад формувався з порушеннями положення облради та дискримінує права фракцій.

Про це йшлося під час сесії обласної ради 24 березня, інформує прес-служба партії "ВОЛЯ".

За словами депутата обласної ради від партії "ВОЛЯ" Ольги Федишиної, Наглядова рада є важливим органом, до компетенції якого належить заслуховування фінансової інформації, звітів та інших питань діяльності відповідних підприємств.

"Наглядова рада  це орган управління, який створюється для здійснення нагляду за управлінням майном підприємства. Обласна рада є власником цих підприємств. Тобто фактичний нагляд здійснюється через делегованих представників у Наглядовій раді", – зазначила Федишина.

На думку фракції "ВОЛЯ", оскільки власником підприємств є вся обласна рада, а не окремі фракції, то правильним способом формування рад було б пропорційне представництво кожної з фракцій. У обласній раді їх є 6, а у проектах рішень до обох Наглядових рад пропонувалось лише по 5 осіб. 

"По-перше, така норма містить дискримінаційний характер, по-друге, ми взагалі не мали б обмежуватись кількісним складом, бо в цьому скликанні є 6 фракцій, в наступному може бути більше чи менше. Треба чітко прописати, що має бути включено по одному представнику від кожної фракції",  зазначила Федишина.

Однак під час сесії пропозицію Ольги Федишиної щодо зміни кількісного складу і порядку формування Наглядових рад не було підтримано. Не були підтримані і пропозиції включення до Наглядових рад представників фракції "ВОЛЯ" Ольги Галабали та Марії Рудик.

Як відомо, про формування складу таких Наглядових рад представники фракції "ВОЛЯ»"взагалі не були повідомлені. Однак, за словами Федишиної, волівців більше обурює те, що сама обласна рада порушила власне положення про Наглядові ради.

"Суб’єктами формування складу Наглядової ради можуть бути фракції та голова обласної ради. До Наглядової ради Івано-Франківського БТІ за пропозицією голови облради Олександра Сича увійшов позафракційний депутат Михайло Якимчук, раніше виключений з фракції "ВОЛЯ". Натомість жодного діючого представника нашої фракції туди не включили. Складається враження, що окремі фракції хочуть взяти під контроль комунальні підприємства і не бажають присутності "ВОЛІ" в наглядових органах. Якщо облрада декларує прозорість своєї роботи, то вона має бути скрізь, у тому числі і у формуванні Наглядових рад комунальних підприємств області",  наголосила Федишина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: