fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Стиль життя
  • Образ на звороті і записка: у Франківську реставратори натрапили на несподіване відкриття під час роботи з Поморянською іконою. ВІДЕО

Образ на звороті і записка: у Франківську реставратори натрапили на несподіване відкриття під час роботи з Поморянською іконою. ВІДЕО

Стиль життя 16:22, 15.03, 2019

Несподіване відкриття. Під час реставрації Поморянської чудотворної ікони в Івано-Франківську з'ясувалися невідомі факти.

На звороті ікони реставратор Валерій Твердохліб натрапив на ще один образ, а також записку польською мовою, йдеться в сюжеті "Каналу 402". 

Ікону для проведення консервації реставратору передала громада селища Поморяни у Львівській області. Вона має ризи та корони. Їх традиційно встановлювали на чудотворних святинях на знак подяки за зцілення та інші дива. Щоправда, коли саме "коронували" цей образ, дослідники не знали. Тепер припускають, що це сталося у 1847 році. Саме така дата вказана у записці.

За словами Валерія Твердохліба, документ свідчить про те, що на Різдво 1847 року ікону презентували громаді села у ризах та коронах. Це лише припущення.

За переказами, Поморянська чудотворна ікона – подарунок моряків. Дослідники припускають, що вона створена наприкінці XVII – початку XVIII століть. А наявність на звороті ще одного образу стала справжньою несподіванкою.

"Дуже цікавий унікальний сюжет зі сценою житія – сцена усічення голови Івана Предтечі і напис старослов'янською мовою", – каже Валерій Твердохліб.

Він припускає, що саме ця ікона українського походження. 

Такі відкриття створюють широке поле для подальших досліджень пам'ятки. Проте дозвіл на їх проведення може надати тільки громада Поморян.

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: