fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Одіозна косівська суддя звільнила від відповідальності війта, звинуваченого в підробці дозволів на спорудження міні-ГЕС

Одіозна косівська суддя звільнила від відповідальності війта, звинуваченого в підробці дозволів на спорудження міні-ГЕС

Суспільство 18:15, 20.11, 2015

Косівський районний суд завершив слухання кримінальної справи проти сільського голови села Голошино Верховинського району Олексія Федорчака, який обвинувачувався у підробленні документів на будівництво у селі міні-ГЕС.

Прокуратура висунула обвинувачення за ч. 1 ст. 366 ККУ – службове підроблення офіційних документів.

Заключне засідання під головуванням судді Марії Крилюк у справі відбулося 19 грудня у Косівському районному суді. Федорчак своєї вини не визнав.

"Я рахую, що я діяв в межах закону, в межах повноважень сільського голови – в мене всьо",  сказав війт під час останнього слова.

За версією обвинувачення – Верховинської районної прокуратури – голова Голошинської сільської ради Олексій Федорчак підробив кілька рішень сесії, які стосуються видачі дозволів на будівництво міні-ГЕС приватному підприємцю Валерію Миронюку.

Однак, на думку суду, пред’явлені Федорчуку обвинувачення за ч. 1 ст. 366 ККУ не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні. Натомість, на думку суду, він допустив службову недбалість.

"Тобто Федорчак спростив свого роду проведення самої процедури голосування на засіданні сесії сільської ради, обравши свій спосіб проведення голосування. Не шляхом підняття руки, а за методом наявності чи відсутності заперечень депутатів. Тобто безвідповідально поставився до виконання своїх обов’язків, хоча мав реальну можливість виконати свої обов’язки належним чином",  йдеться в рішенні суду.

Заподіяна Федорчаком шкода, на думку суду, має нематеріальний характер, а виразилася у дискредитації діяльності органів місцевого самоврядування та Голошинської сільської ради, зокрема.

Тому суддя перекваліфікувала дії підсудного із частини першої ст. 366 на ч. 1 ст. 367 ККУ – службова недбалість.

Так суддя визнала Федорчака винним, засудила на два роки умовно і відразу звільнила його від відповідальності через те, що з моменту скоєння злочину пройшло більше трьох років.

Як писав КУРС, після Майдану Крилюк обрали головою Косівського районного суду. Тоді громадські активісти Косова заблокували роботу суду з вимогою відсторонити новообраного керівника. За словами косівчан, Марія Крилюк працює суддею Косівського районного суду з 1999 року і має вкрай негативну репутацію.

Люди нагадують, що її ще в 2007-му році вимагав звільнити особисто президент Віктор Ющенко. У листопаді 2007 року на нараді в СБУ президент озвучив інформацію про те, що деякі судді своїми діями дискредитують судову систему, порушують закріплені Конституцією права і свободи людини. Він подав листа до Вищої ради юстиції, де назвав прізвища 47 суддів, помічених у корупційних зв’язках. У цьому списку на 35-ій позиції значилася й суддя Косівського районного суду Крилюк Марія Іванівна. Президент вимагав у Вищої ради юстиції невідкладного очищення судових органів від осіб, які заплямували себе негідними вчинками, та термінового вирішення питань щодо внесення до уповноважених органів подань про звільнення зазначених суддів з посад. Втім, доручення Ющенка так і не було виконане. 

Нагадаємо також, недавно Марія Крилюк "прославилася" також як "віп-клієнт" Національного природного парку "Гуцульщина": Парк постачав судді якісні дрова за ціною принаймні у вісім разів нижчою за ринкову. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: